Napoleondag: Reis mee terug naar de Franse tijd

Wist je dat de soldaten van Napoleon vroeger dwars door de Rhoonse polders hebben gelopen? Sporen van de eeuwenoude Napoleonroute zijn nog altijd terug te vinden in het Buijtenland van Rhoon. Op zaterdag 12 augustus nemen we je graag mee terug naar die bijzondere tijd. Rijd met paard en wagen mee langs een aantal bijzondere plekken op de Napoleonroute. En ontdek bij boerderij De Vossenburg hoe mensen vroeger leefden, welke beroepen ze hadden en speel allerlei Oudhollandse spelletjes.

Napoleondag Buijtenland van Rhoon
Napoleondag Buijtenland van Rhoon

Wist je dat...

Napoleon altijd chocolade at tijdens zijn veldtochten om snel een energiestoot te krijgen?

Wat kun je verwachten

  • Acteurs die de Napoleontijd naspelen
  • Historische markt
  • Proeverij hapjes & drankjes
  • Oude ambachten
  • Oudhollandse spelletjes
  • Met paard en wagen over de Napoleonroute

Route Impériale 65

De soldaten van Napoleon liepen ruim 200 jaar geleden door de polders van Rhoon. De zogenaamde Napoleonroute liep van Antwerpen – door de Hoeksche Waard en het Buijtenland van Rhoon – helemaal naar Haarlem. 

Omdat Napoleon zich ergerde aan de vele, slecht begaanbare modderpaden, liet hij in Europa een verhard wegennet aanleggen: de zogenaamde Napoleonroutes. Zo konden zijn troepen zich een stuk sneller verplaatsen. Een van die routes - de ‘Route Impériale 65’ - liep over de Veerweg en de Korteweg. Het verhaal gaat dat de soldaten van Napoleon zelfs hebben overnacht op de Portlandhoeve, een monumentale boerderij aan de Veerweg. Een van de soldaten liet een bijzondere tekening achter op de deur. De tekening is nog steeds te zien, net als veel andere iconen uit die tijd. Ontdek ze allemaal tijdens de Napoleondag. 

Acteurs spelen de Napoleontijd na

Het hoofdprogramma van de Napoleondag vindt plaats van 11.00 – 16.30 uur op boerderij De Vossenburg aan de Korteweg 4 in Rhoon. Er zijn acteurs die de Napoleontijd naspelen, er is een markt met oude ambachten, een proeverij van hapjes en drankjes en voor de kinderen zijn er oudhollandse spelletjes te spelen. Bezoekers kunnen met paard en wagen een stuk over de Napoleonroute rijden langs de iconen uit de tijd van Napoleon. Een leerzame en vermakelijke dag voor jong en oud. Het evenement is gratis te bezoeken en aanmelden is niet nodig. 

Veelgestelde vragen

Praktische informatie Napoleondag Buijtenland van Rhoon

Datum: zaterdag 12 augustus 2023

Tijd: van 11.00 - 16.30

Locatie: De Vossenburg - Korteweg 4 - Rhoon

Facebook evenement

Let op: er zijn beperkte parkeerplekken op De Vossenburg. Wij adviseren daarom om met de fiets te komen of de auto te parkeren bij een van de parkeerplaatsen aan de rand van het gebied (zie bereikbaarheid Buijtenland van Rhoon) en verder te lopen naar de hoofdlocatie. 

Napoleondag Buijtenland van Rhoon

Vrijwilligers gezocht!

Voor deze dag zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. We kunnen namelijk wel wat collectieve hulp gebruiken! 

Aan de volgende taken kan worden gedacht:

  • Uitdelen plattegrond/kaart van de route + oprollen kaart en vastplakken sticker
  • Begeleiden bij kinderspellen
  • Ondersteuning/coördinatie bij parkeren
  • Bemanning informatiestand

Help je mee? Of heb je vragen? Dan kan je tot 11 augustus contact opnemen met Marleen Remmen via activiteiten@buijtenland-van-rhoon.nl

 

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Rhoonse Blond

Rhoons blond