De hoogtepunten van 2021: een Buijtengewoon jaar!

De dagen worden korter en het is koud. Dé tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2022.
Ondanks corona hebben we in 2021 mooie dingen neergezet in het Buijtenland van Rhoon. We nemen u graag mee langs alle hoogtepunten!

Veldleeuwerik

 

De Buijtenroute

Tijdens corona was het lastig om wandelingen te organiseren. Als alternatief ontwierpen we samen met De Buytenhof en Abel een leuke fietsroute genaamd de ‘Buijtenroute’. Je haalde een goedgevulde tas op bij De Buytenhof en fietste langs de mooiste punten in de polder zoals het Vossenpad en de Kipcaravan waar je luisterde naar een podcast. Onderweg streek je bij Abel neer voor een ijsje.

Buijtenroute

 

 

Teunisbloemen in bloei!

In juli stond het teunisbloemenveld van Adjan Vos volop in bloei. De gele bloemen worden ook wel nachtkaars genoemd omdat ze ‘s nachts groeien. Een leuk weetje: elke bloem bloeit maar één keer maar omdat er zoveel knoppen aan de plant zit, bloeit het voort.

De Oogstdag

In de oogstmaand september organiseerden we samen met de leden De Oogstdag waar vele bezoekers het gebied ontdekten.
Ze oogstten zelf aardappels bij De Buytenhof, proefden kakelverse eiersalade bij De Vossenburg en Rhoons bier op de Vlakkenburg. Die energie nemen we mee naar 2022.

Friet maken

Rhoons Bok

In oktober kreeg de Rhoons blond een broertje: Rhoons bok. Een bokbier gebrouwen door de Vaanbrouwers met gerst van boer Arjo Klok. Op het etiket zie je een reebok, een knipoog naar de reeën die regelmatig te zien zijn vanaf de Essendijk.

Ook werden er in oktober opvallend veel veldleeuweriken gezien in de polder. Sovon telde maar liefst 498 exemplaren. Dat zijn er een stuk meer dan vorig jaar. Dat is goed nieuws want deze akkervogels zien we hier graag.

Rhoons bok

 

Huttentutolie

Eind november hadden we een primeur in het Buijtenland van Rhoon: de eerste huttentutolie werd geperst. Huttentut is een plant uit de kruisbloemenfamilie en te herkennen aan de kleine gele bloemetjes. Die trekken veel insecten en vooral bijen aan vanwege de hoeveelheid nectar. De olie die wordt geperst uit de zaadjes is asperge-achtig en aards. Heerlijk over warme en koude gerechten.

huttentut

Foto: Kiona Photography

 

Hoogstamboomgaarden

We sloten het jaar af met de feestelijke aanleg van 3,5 hectare hoogstamboomgaarden met historische appel- en perenrassen en andere fruit- en nootsoorten. De boomgaarden trekken vogels, vlinders en insecten aan. Ook komen er ciderappelbomen te staan waar o.a. cidermaker CiderCider cider van zal brouwen. Een mooi voorbeeld van hoe natuur en landbouw samengaan.

Hoogstamboomgaard

Nu is de natuur in rust om zich op te maken voor het voorjaar. Voor ons de tijd om thuis met elkaar te genieten van het lekkers dat het land dit jaar opbracht.

Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond 2022

Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon