Mireille Tuit wint fotowedstrijd Buijtenland van Rhoon

 

Mireille Tuit heeft met haar foto van de ochtendnevel de fotowedstrijd over het Buijtenland van Rhoon gewonnen. De andere prijswinnaars zijn Anouk Prins, Bas Binder en Martie de Groot.

Wethouder Marco Goedknegt, Bas Binder, Martie de Groot, Anouk Prins en Mireille Tuit.

Alle prijswinnaars hebben op 2 februari uit handen van wethouder Marco Goedknegt (gemeente Albrandswaard) hun eigen foto op groot formaat ontvangen. De winnares van de hoofdprijs krijgt daarbij een lunch voor 2 personen aangeboden bij zorgboerderij De Buytenhof. In totaal werden 21 foto’s ingestuurd voor de wedstrijd.

Wethouder Marco Goedknegt van de gemeente Albrandswaard reikte de prijzen uit tijdens een bijeenkomst op De Buytenhof. “De ingestuurde foto’s brengen de polder mooi in beeld: je ziet dijken, akkers en natuur, en natuurlijk prachtige Hollandse luchten. Je ziet aan de foto’s dat de makers echt gevoel hebben bij het Buijtenland van Rhoon”, aldus Goedknegt. Anouk Prins, winnares van de tweede prijs, legde een dijk en schapen vast in de polder. Bas Binder won met een blik van bovenaf op het gebied, gemaakt met behulp van een drone, de derde prijs. Martie de Groot fotografeerde onderweg van huis naar werk spruitenplanten in de ochtendzon en won hiermee de vierde prijs.

Over de wedstrijd

Van 21 december tot en met 14 januari kon iedereen foto’s insturen via Facebook of Instagram. Het onderwerp stond vrij, zolang de foto maar in het Buijtenland van Rhoon gemaakt was. De jury bestaande uit Beate van der Molen (inwoner van Rhoon), Isabelle Boon (fotograaf), Wiard Visser (zorgboerderij De Buytenhof) en Niels Godijn (ecoloog) heeft alle foto’s beoordeeld. Tijdens het jureren werden de volgende punten afgewogen:

  • Het commentaar bij de foto: hoe ervaart de inzender het gebied?
  • Laat de foto een verrassende kant van het gebied zien?
  • Inspireert de foto mensen om ook eens naar het Buijtenland van Rhoon te gaan?
  • De fotografische kwaliteit van de foto.

Buijtenland van Rhoon

De fotowedstrijd over het Buijtenland van Rhoon was een gezamenlijk initiatief van bewoners en ondernemers uit het gebied en de provincie Zuid-Holland. Doel was om aandacht te vragen voor dit  bijzondere gebied onder de rook van Rotterdam. Het Buijtenland van Rhoon is een poldergebied waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de middeleeuwen. Er wordt gewoond en gewerkt, en dagelijks doorkruisen mensen de polder om van a naar b te komen of juist om er bewust te genieten van het groen.

 

Ontwikkeling

De komende jaren wordt het Buijtenland van Rhoon nog beter toegankelijk. Iedereen die dat wil kan dan te voet, per fiets of bijvoorbeeld per kano de natuur verkennen. De lokale boeren laten graag zien hoe zij het gebied onderhouden en hoe ze hier met aandacht hun streekproducten verbouwen. Om dat alles mogelijk te maken wordt een gebiedscoöperatie opgericht, en er is geld beschikbaar vanuit het project Mainportontwikkeling Rotterdam.