Molenaar Tim Grootenboer houdt molen De distilleerketel in Delfshaven draaiende

Update: molenaar Tim is inmiddels niet meer werkzaam bij de molen in Delfshaven. 

De molen in Delfshaven is moeilijk te missen; hij torent uit boven Historisch Delfshaven. Maar wist je dat deze molen gewoon in werking is? Binnenkort gaan ze ook de granen uit het Buijtenland van Rhoon malen voor bakkerij Das Brot. Reden om eens langs te gaan. We krijgen een rondleiding van Tim Grootenboer, de jongste beroepsmolenaar van Nederland. 

Molenaar Tim Grootenboer

Jongste beroepsmolenaar van Nederland

De passie voor molens zat er al vroeg in bij Tim: “Mijn ouders zeggen dat mijn eerste woordje ‘molen’ was.” Tien jaar geleden stapte hij binnen bij molen ‘Stad aan ’t Haringvliet’ en vond dat zo interessant dat hij nooit meer is weggegaan. Tot hij de kans kreeg om te werken in De Distilleerketel in Delfshaven. Daar houdt hij als jongste beroepsmolenaar van Nederland – hij is 20 jaar - de zaak draaiende: “Ik hoop dat ik voor altijd molenaar blijf. Het mooiste van mijn vak is dat je met zo’n allemachtige molen met alle winden, buien en stormen moet samenwerken. Je bent aan het samenwerken met de natuur en dat in de stad. Dat is heel bijzonder.”

Er zijn nog maar 1200 werkende molens in Nederland waarvan tussen de 25 en 30 beroepsmatig. In Molen De Distilleerketel in Delfshaven werd van oudsher mout gemalen voor de jeneverindustrie. Na twee keer uitgebrand te zijn, werd hij opnieuw opgebouwd en kreeg het de huidige functie als korenmolen om te malen voor lokale bakkers. 

Molen Delfshaven
Molen Delfshaven

Windenergie opslaan

Binnenkort wil de molen helemaal energieneutraal zijn. Tim: “Er zijn ook dagen dat het windstil is. Vroeger zei de molenaar tegen de bakker: ’Joh ik heb vandaag geen wind gehad dus we hebben geen brood en dan had de stad honger’. Als je dat nu zou zeggen dan denken ze dat je een klap van de molen hebt gehad. Daarom gaan we de energie met een dynamo opslaan voor windstille periodes.” 

Molen in Delfshaven

Ecologisch produceren

Ook de tarwe en spelt dat nu op de akker staat in het Buijtenland van Rhoon staat op de planning om te malen voor bakkers in Rotterdam. Tim: “In het Buijtenland telen ze op een natuurinclusieve manier. Dat past goed bij de molen. Wij maken bij onze productie ook gebruik van de natuur, namelijk op windkracht. Daarnaast vind ik de korte keten belangrijk. Mensen moeten kunnen zien: ‘Daar groeit mijn tarwe, daar wordt mijn tarwe gemalen en daar wordt mijn brood gemaakt.” ‘Daar’ is in dit geval bij Das Brot. De granen uit Rhoon gaan via de molen in Delfshaven naar Das Brot waar bakker Lotte Smelik er zuurdesembroden van bakt. Tim: ”Het brood heeft meer aroma, ik vind het voller smaken en is veel luchtiger.”

Molen in Delfshaven

Meer aroma

Er zijn maar weinig werkende molens in Nederland. Het meel dat we nu doorgaans gebruiken komt uit meelfabrieken. Daar wordt de tarwe tussen walsen gegooid en die duwen de tarwekorrel kapot. Een lang proces waardoor de aroma uit het meel gaat. Tim: “Hier in de molen wordt de tarwekorrel gesneden waardoor de korrel zijn pure aroma behoudt. Het brood van het meel dat hier wordt gemaakt, is over het algemeen lekkerder.” 

‘Echt’ volkorenmeel

Ook het volkorenmeel uit de molen is ‘echter’. In een volle tarwekorrel zit een zemel, gries en gluten. Tim: “Hier op de molen wordt de hele tarwekorrel gebruikt. Dit is gewoon puur meel. In de fabriek wordt eerst alles gescheiden en dan voegen ze nog iets toe.” Bij bloem wordt niet de hele korrel gebruikt. Het meel wordt gezeefd. Het bloem valt eruit en de zemel, griezen en pitjes worden opgevangen. Van de griezen wordt griesmeel gemaakt en de zemelen gaan naar het veevoer. Tim: “Als het dan naar de varkens gaat, komt het vanzelf weer bij ons op het bord. Zo is het kringetje weer rond.” Tim is dol op zijn eigen meel. Hij eet zeker twee keer per week pannenkoeken. Zijn geheime recept? “Het meel een half uurtje laten rijzen en de pan heel goed warm maken!”

Volkorenmeel
Meel van de molen

Langsgaan bij de molen

Het meel en bloem van de molen is te koop bij De Molenwinkel van Delfshaven. Geopend op woensdag en zaterdag van 11-18 en zondag van 12-16. Adres: Voorhaven 210, Rotterdam.

De molen zelf is gesloten voor publiek maar wordt opengesteld op speciale dagen. Deze dagen worden aangekondigd op hun Facebookpagina.

Molenwinkel van Delfshaven
Meel van de molen in Delfshaven

Bekijk hoe molenaar Tim te werk gaat!

Wist je dat een molen 6 zolders heeft? Wij bezochten elke zolder, zelfs de zesde, waar Tim tijdens het malen (stiekem) geniet van het prachtige uitzicht.