Polderdag in het Buijtenland van Rhoon

Tijdens de Polderdag op zaterdag 2 juli 2022 beleef je de cultuurhistorische polder in Rhoon op allerlei manieren. Ga terug in de tijd en leer over de geschiedenis van de polder en krijg een doorkijkje naar de toekomst van dit bijzondere gebied. Daarnaast kun je boodschappen doen bij de boer, een rondje op de pony, alpaca's zien, bloemen plukken of wandelen over de boerenroute. Verschillende boerderijen stellen hun erf open en op ieder erf is iets te proeven en te beleven. Genoeg te doen dus voor jong en oud!

Koolzaadveld
Gert van Herk

1. Driepolderpunt

Onthulling van het nieuwe landschapsschilderij door burgemeester Jolanda de Witte en een afgevaardigde van de gebiedscoöperatie. Van 11:00 – 11:30 is er muziek van La Bona Futura en een demo van de schaapherder Paul Kok bij Driepolderpunt en op de eeuwkant.

Driepolderpunt

2. Simon Barendregt

Molenplaats en ontwerp plus uitleg over de Waterwipmolen in de Zegenpolder

Adres: Essendijk 38, Rhoon

3. De Vlakkenburg

Kruidenwandelingen en zelf kruidenboter maken door Renee van der Bent van Homemade with green. De wandelingen zijn van 11:00 – 12:30 uur en van 13:00 – 14:30 uur. Je hoeft je niet in te schrijven. Verder zijn er heel de dag natuurspelletjes voor kinderen op De Vlakkenburg en geeft de imker van de Vlakkenburg, Myriam Börger, uitleg over bijen.

Adres: Essendijk 24, Rhoon

Kruidenwandeling

4. De Buytenhof

De Buytenhof is een rustige en kindvriendelijke boerderij, waar je kunt genieten van de natuur en het boerenleven. Geniet van een lunch of verse appelsap in de theeschenkerij en ontdek de producten van het land. Bij De Buytenhof zijn er diverse activiteiten waaronder bloemen plukken, eetbare en voor op tafel.  Tijdens de lunch is er een lunchconcert van La Bona Futura van 12:30 – 13:30 uur

Adres: Rijsdijk 98, Rhoon

Aardappelen rapen

5. Struinroute

Nieuwe Struinroute van gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. Opening door directeur Anja Jongejan om 11:30u, daarna naar hartenlust struinen in de polder.

De struinroute loopt dwars door de polder, langs de gewassen van de Buytenhof. Door de aanleg van bruggen en planken ontstaat een route waardoor je echt middenin de polder zit. Een plek waar je normaal gesproken niet kunt komen.

Adres: Achter de Buijtenhof richting de Achterweg

Aardappelen rapen

6. Noordhoeve High Flown Stud

Kom Welsh pony's en veulens kijken bij High Flown Stud. Rijd een rondje op een pony, gooi met hoefijzers of kijk hoe rietdekkers het dak leggen.

Adres: Nieuweweg 9, Rhoon

 

7. Portlandhoeve

Bewonder de oeroude Portlandhoeve en de naastgelegen hoogstamboomgaard en schapen. Op het voorterrein staan historische tractoren van Loonbedrijf van der Ent en bij de open voordeur is het vrouwtje van Portland te zien die over de onderdeur de polder inkijkt. Er zijn twee workshops van Belinda Hendriks: bloemen weven en krachtstok maken. Reserveren via: 2 juli creatieve workshop op de Portlandhoeve

Adres: Veerweg 3, Rhoon

Aardappelen rapen

8. De Vossenburg

Ontdek het boerenleven op de Vossenburg, van natuurinclusief telen tot friet maken. Hier telen ze bijzondere nieuwe gewassen, zoals emmertarwe, vlas, ethiopische mosterd en silphie (zonnekroon). Bezoek daarnaast de stands van de bijenimker, de wildbeheereenheid en Rechtstreex. Rond de middag is er een openluchtconcert van De Volharding. In de boerderijwinkel koop je verse lokale producten, zoals de vrijloop eieren van de Kipcaravan. Ook de paardenstalling met vrije uitloop de polders in via het hit-actief systeem is vrij uniek.

Adres: Korteweg 4, Rhoon

Eieren te koop

9. Gert van Herk

Gert van Herk teelt lekkere groentes van de koude grond. Bekijk hoe de groentes groeien en koop deze knetterverse groentes direct op het erf.

Adres: Essendijk 9, Rhoon

Eieren te koop

10. Maarten Noordzij

Bekijk de kalfjes, hokkelingen, pinken en koeien van melkveehouder Maarten Noordzij. Of bekijk hoe ze worden gemolken. Geen idee wat een hokkling is? Vraag het de boer zelf! Om 14:00 uur is schapendrijver Paul Kok hier met zijn schaapskudde.

Adres: Het Weegje 3, Rhoon

 

11. Alpacaboerderij de Willemshoeve

Bekijk de bijzondere alpaca's van dichtbij tijdens een rondleiding op de alpacaboerderij. Er zijn net kleine alpaca's! De hoogwaardige alpacawol, in diverse kleuren, kan gekocht worden om zelf te spinnen bijvoorbeeld. Op de Polderdag is het vrije inloop.

Note: je kunt de alpaca's niet knuffelen of aaien.

Adres: Essendijk 68, Rhoon

Alpaca boerderij

12. Boerenroutes

Speciaal voor de Polderdag aangelegd: boerenroutes. Loop over de akkers, langs bloemenranden en over sloten struinend wandelen door de polders langs de diverse (bloeiende) gewassen en nog veel meer.

Adres: Door het hele gebied

Boerenroutes
Aardappelen rapen

13. De Buijtenroute

Fiets de Buijtenroute langs bijzondere plekken in het gebied en luister naar de podcast. Reserveren en starten via Abel Restaurant of de Buytenhof.

Adres: Door het hele gebied

Aardappelen rapen

Natuurinclusief telen: Walhalla voor bijen, insecten en vogels

Het Buijtenland van Rhoon is een bijzondere polder aan de rand van Rotterdam Hier schakelen boeren over op een natuurvriendelijke manier van voedsel produceren: samen met de natuur. Dit betekent niet spuiten tegen insecten, ruimer inzaaien, stalmest gebruiken, natuurmaatregelen in richten en zorgen voor veel variatie in gewassen. Naast aardappelen, uien, tarwe, bieten en groenten van het seizoen worden in het Buijtenland van Rhoon bloemrijke gewassen geteeld. Denk aan koolzaad, vlas, teunisbloemen, ethiopisch mosterdzaad, bruine bonen, veldbonen en kidneybonen.

Polderdag 'Oud & Nieuw'

Pak de fiets en bezoek de Polderdag op zaterdag 2 juli 2022 van 10.00 tot 17.00 uur!

De organisatie van de Polderdag 2022 ligt in handen van de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard (VVPA) en de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. De deelnemende boeren herken je aan de vlaggen bij de entree. 

VVPA
Lekker van Buijten
Buijtenland van rhoon

Een kijkje op het land