Wat is het verschil tussen koolzaad en raapzaad?

Je kent het vast wel, al die prachtige gele bloemen langs de slootkant. In het voorjaar staat de polder vol met raapzaad, maar ook met koolzaad. De gewassen lijken erg op elkaar, maar wat is eigenlijk het verschil? En hoe kun je het verschil zien? Dat leggen we je graag uit.

Koolzaad in het Buijtenland van Rhoon

Hoe kun je het verschil zien?

Het verschil tussen koolzaad en raapzaad kun je vooral zien aan het blad. Bij raapzaad zit het bladvoet volledig om de stengel heen (links). Dit noemt men stengelomvattend. Bij koolzaad (rechts) zit het bladvoet er deels omheen. Daarnaast staan bij de raapzaadplant de gele bloemblaadjes iets uit elkaar. Bij het koolzaad overlappen ze elkaar deels.

Raapzaad
Koolzaad

Verschil tussen koolzaad en raapzaad

Koolzaad (Brassica napus) en raapzaad (Brassica rapa) worden al eeuwen verbouwd voor de olie. De verschillen tussen de koolzaadplanten en raapzaadplanten zijn erg klein. Hoewel het om twee verschillende variëteiten gaat, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is.

In het Buijtenland van Rhoon wordt koolzaad geperst tot koolzaadolie. Koolzaadolie is over het algemeen gelig van kleur met een neutrale smaak. Koudgeperste koolzaadolie heeft meer kleur en een meer uitgesproken enigzins nootachtige smaak.

Koolzaad Arjo Klok
Koolzaad Adjan Vos

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Natuur

Meer natuurweetjes over het Buijtenland van Rhoon.

Broedseizoen in het Buijtenland van Rhoon

Bezoek de polder

Kom een keer langs in onze polder. Er is veel te beleven!

Struinroute recreatie zonnebloem

Nieuws

Het laatste nieuws uit het Buijtenland van Rhoon.

Nestkast ringmus