Welkom in het Buijtenland van Rhoon

Wie voet zet in het Buitenland van Rhoon, ervaart een gevoel van bevrijding. Op een steenworp afstand van Rotterdam ben je al weg uit de drukke stad. Hoor de oorverdovende stilte. Beleef de seizoenen op het platteland.

Het Buijtenland van Rhoon is een mooi en weids akkerbouwgebied. De komende jaren besteden we nog meer zorg aan onze akkernatuur. Weidevogels keren terug, akkerbloemen groeien in de randen, wilde bijen krijgen volop kans.

akkerwinde_kolen_Schenkelsedijk

Elke keer als je bij ons aan komt waaien, is het hier anders. De ene keer wuivend graan, dan weer bloeiend koolzaad of witberijpte velden. Beleef de seizoenen en spot de zomer- of wintergasten die daarbij horen. Pluk seizoensfruit van de bomen en koop winterkost direct bij de boer. Of wat dacht je van een mooie fietstocht over de kronkelende polderwegen. 

Je vindt het bij ons allemaal, het jaar rond.

bloeiende_akkerranden

Géén moeras, wél akkernatuur
Ooit werd besloten om van ons prachtige gebied een moeras te maken. Zogeheten ‘natuurcompensatie’ voor de Tweede Maasvlakte. Gelukkig konden wij de plannenmakers overtuigen hoe mooi en uniek dit gebied eigenlijk is. En hoe je hier met enkele gerichte ingrepen zowel kunt boeren als recreëren in bijzondere, zeldzame natuur.

Gebiedscoöperatie Buijtenland Van Rhoon
Om van het Buijtenland Van Rhoon een geslaagde ‘natuur-inclusieve landbouwpolder’ te maken waar het ook aangenaam toeven is, is er serieus werk aan de winkel. Er is speciaal een gebiedscoöperatie voor opgericht. Daarin werken alle belanghebbenden samen om er een mooi landbouw-, recreatie- en natuurgebied van te maken. Stapje voor stapje realiseren zij samen het ‘Streefbeeld’. 

Hoe ziet het streefbeeld eruit?
Over uiterlijk tien jaar is het Buijtenland van Rhoon een mens-, dier en plantvriendelijk cultuurlandschap dat recht doet aan haar rijke historie en landbouwtraditie. Het Buijtenland van dichtbij. Waar je heengaat voor een wijdse blik, een frisse neus of lome fietstocht. Waar je direct je boodschappen doet bij de boer. Waar je op een zonovergoten dag iets eet of drinkt in de schaduw van een fruitboom. Waar je kikkervisjes vangt en waar patrijzen opvliegen uit een akkerrand. Waar je geniet van akkerbloemen, bijzondere planten langs waterpartijen en ruige randjes die beschutting geven aan zangvogels, vissen en kleine zoogdieren. Stap voor stap een wereld om te ontdekken.

Nieuwsgierig naar de toekomstplannen? Bekijk (de samenvatting van) het streefbeeld of raadpleeg het jaarplan.

Download volledig streefbeeld

Download jaarplan 2019

Tuinboon