De 'Colorado mepper' is aangekocht!

feb 2024, bron: Rotterdam de boer op!

Eén van de meest hardnekkige plaagsoorten in de akkerbouw is de Coloradokever. Met name de aardappelplant is geliefd bij dit uit Amerika overgekomen kevertje. Door de vaak drogere zomers lijkt de Colorado kever steeds vaker op te duiken in Nederlandse percelen. Ook in het Buijtenland van Rhoon hebben wij hier 'last' van.

Rotterdam de boer op! heeft samen met zes akkerbouwers, o.a. Arjo Klok, Adjan Vos, Gert van Herk en Wiard Visser uit het Buijtenland van Rhoon, de innovatieve ‘Colorado mepper’ aangekocht. Hiermee kan de kever op mechanische in plaats van chemische wijze worden beheerst.

Het aanschaffen van de ‘Colorado mepper’ is een samenwerking met akkerbouwer Cornelis Mosselman van BI-JOVIRA en met steun van Rotterdam de Boer op! Projectleider van Rotterdam de boer op! Dirk Kunst: “Naar verwachting kan er door de akkerbouwers vanaf het komende teeltseizoen mee worden gewerkt. In het met de boeren opgestarte projectteam zal de opgedane kennis en ervaring worden gebundeld en uiteindelijk breder worden gedeeld.

Coloradokever

De 'Colorado mepper' is recentelijk op de markt gekomen. Deze maakt handig gebruik van het natuurlijke gedrag van de Colorado kever. Als de plant waar de kevers op zitten wordt bewogen, laten de kevers zich vallen en doen dan een tijdje alsof ze dood zijn. De ‘Colorado Beetle Catcher’ van het Nederlandse bedrijf Fieldworkers maakt hier handig gebruik van door de kevers en larven als het ware uit het staande gewas te vegen en op te vangen. De gevangen kevers en larven kunnen dan vernietigd worden.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!