Wouter Bijl van CiderCider & De Ciderbar

Wouter Bijl dronk zijn allereerste cider in een Franse bistro in Parijs. Hij was 13 en kreeg een zoete cider met 2% alcohol in plaats van appelsap. Zijn ouders keken elkaar aan en zeiden ‘vooruit dan maar’. Nog steeds wordt hij heel blij van cider, met CiderCider verkoopt en maakt hij een breed assortiment. Nu droomt hij van een eigen appelgaard. Als nieuw lid (2021) van coöperatie Buijtenland van Rhoon komt die droom een stap dichterbij. 

Wouter Bijl

CiderCider

Cider is vergist appel- of perensap en daarom een bijzonder drankje; fris, zoet, fruitig en divers. Gisten is voor Wouter een soort magie; er ontstaat leven. Hij is gefascineerd door het proces en constant bezig om het beter te begrijpen en verbeteren en daarin gaat hij ver. Om het product echt te begrijpen - vindt hij – moet je je eigen boomgaard hebben met traditionele ciderrassen.

Appels persen
Wouter Bijl

Hoogstambomen

Eén van de ambities van Buijtenland van Rhoon is het aanplanten van 10 tot 30 hectare hoogstamgaarden. Bomen waar de stam en kroon pas begint op 1,80 m en tot wel zes meter in doorsnee worden. Een ideale omgeving voor vogels en insecten en er kunnen schapen onder grazen. De grond wordt dus twee keer gebruikt. Vroeger werden alle appels geteeld op hoogstambomen. Om oude rassen met de juiste kwaliteit en uitgesproken smaken te telen moet je dus terug naar deze techniek en dat is precies waarom Wouter lid is geworden van het Buijtenland van Rhoon. Dit najaar worden er voorbereidingen getroffen voor het planten van de eerste bomen in Rhoon. Wouter ziet het al helemaal zitten.

Update: in december 2021 werden de eerste hoogstamboomgaarden in het Buijtenland van Rhoon geplant.

Meer...

Naast appels wil hij pruimen- en kersenbomen op de gaard, en de bijzondere kerspruimen genaamd Krozen. Die bloeien vroeg in het jaar en dat is fijn voer voor bijen en bloemen. De kans op nachtvorst is in die periode wel groter. Voor vruchten die in de bloei staan, is dit schadelijk. Wouter zou met fakkels de bomen warm moeten houden. Zijn ogen glimmen; “Ik ben bang dat ik nachtenlang fikkie moet stoken”, grapt hij. “Maar dat is het mooie van een eigen boomgaard, het brengt je nog meer in contact met de natuur en de seizoenen. Ik wil mensen meenemen in de reis van de cider en er een stuk romantiek in aanbrengen. En hoe gaaf is het om mensen mee te nemen naar de boomgaard voor een proeverij en om het hele plaatje te laten zien?” Voor Wouter is cider duidelijk meer dan een drankje, het is een beleving.

Samenwerking met De Buytenhof

Toekomstdromen genoeg, zo heeft CiderCider de ambitie om zich ook te vestigen in het Buijtenland van Rhoon. Én ze maken nu al gebruik van het fruit van hoogstambomen op de Buytenhof. Op fles kun je nu de frisse, volle en rijker cider van hoogstamperen proeven. Ook persen ze sappen met de appels voor de Buytenhof. Doordat de keten zo kort is, kunnen ze bijzondere dingen testen zoals appelbietensap. Op deze manier proeven mensen écht de smaak van het Buijtenland van Rhoon. 

Sap bottelen

Cider verkoop

CiderCider is open op vrijdag van 10 tot 17 en zaterdag van 10 tot 17 op de Keilestraat 9F in Rotterdam of bekijk de webshop. Volg Wouter Bijl van CiderCider op Facebook of Instagram.

De Ciderbar

Eind 2022 openden Wouter samen zijn business partner Marcus de eerste ciderbar van Nederland. In De Ciderbar in Rotterdam ontdek je de veelzijdige wereld van cider! Met 10 taps, verschillende stijlen cider en bijpassende food. Hier proef je ook cider met appels uit het Buijtenland van Rhoon.

Cidershop
Cidershop