Aftrap GraanCollectief Buijtenland van Rhoon: de keten in verbinding
Dinsdag 10 juni kwamen negen ambachtelijke bakkers en onze boeren samen in boerderij De Vlakkenburg en is het GraanCollectief officieel van start gegaan. Maria Gertoba, emmertarwe, Deense spelt of toch de Spring Purple of Oberkulmer Rotkorn. Welke tarwe- en speltsoort is favoriet van boer, molenaar en bakker? Met het GraanCollectief brengen we de hele keten in verbinding met natuurinclusieve baktarwe uit het Buijtenland van Rhoon.

Natuurinclusieve granen
In het Buijtenland van Rhoon telen onze boeren Adjan Vos, Arjo Klok en Wiard Visser granen op flora-akkers. Granen zijn rustgewassen en essentieel voor natuurinclusieve landbouw en goed voor de kwaliteit van water en bodem. Rustgewassen zorgen ook voor veel organische stof in de bodem. Ook helpen ze ziekten en plagen in de bodem onder controle te houden. Een betere bodemkwaliteit zorgt ervoor dat de grond meer en sneller water kan opnemen. We gunnen de bodem rust. Wetenschappers van het Louis Bolk Instituut hebben afgelopen jaren onderzocht welke rassen het meest geschikt zijn voor de bodem en natuur. 1/3 van het landbouw areaal in het Buijtenland van Rhoon is ingericht voor rustgewassen, dat is maar liefst 120 hectare

Boeren telen in tonnen en bakkers bakken in kilo’s. In het collectief werken boeren, molenaars en bakkers samen.
Collectief van ambachtelijke bakkers, molenaars en natuurinclusieve boeren
Voor het werken met deze granen is de bakkersambacht nodig en deze bakkersambacht is bijna verdwenen in Nederland. De kracht van samenwerken en de kracht van een collectief desembakkers om volume te creëren des te belangrijker. Boeren telen in tonnen en bakkers bakken in kilo’s. Vorig jaar zomer zijn er bakproeven gedaan met onze baktarwes en speltsoorten. Want deze bakkers moeten natuurlijk goede en smaakvolle broden kunnen bakken om te concurreren met de prijzen van het brood uit de supermarkt.
Buijtenland van Rhoon werkt hierin al jaren samen met meesterbakker Peter Bienefelt van de Boulanger uit Rhoon, Lotte Smelik van Das Brot in Rotterdam en pastamaker Sean Patrick van Gabanna Food en het graan uit het Buijtenland van Rhoon is ook gebruikt in het RotterBammetje van Het Nieuwe Nassen. Op basis van de bakproeven vorig jaar zomer, hebben de boeren afgelopen jaar ruim 25 hectare met zeven baktarwes en speltsoorten ingezaaid.

Samen maken we een eerlijk en lokaal product
Met het GraanCollectief zet Gebiedscooperatie Buijtenland van Rhoon de hele lokale keten op waarbij commitment, continuïteit en een eerlijke prijs voor de boer en bakker de uitgangspunten zijn en de zaadvermeerdering, teelt, opslag, schonen, pellen, analyse en logistiek geregeld zijn.
In het GraanCollectief werken we samen met negen ambachtelijke bakkers:
- Uljee/Desemenzo (van het RotterBammetje!)
- Bakkerij Van Remmerswaal (btb)
- Bakkerij Rodenrijs (btc)
- De Nieuwe Stadsbakkers
- Bakkerij Mater
- Gabanna Food
- De Boulanger Rhoon
- Das Brot
- Bakkerij Bartine
De bakkers gaan aan de slag met onze granen zodra ze van het land komen en verwerkt zijn in bloem en volkoren. Medio september 2025 zullen we de resultaten van de bakproeven delen.
Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Buijtenland van Rhoon
In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.