Pompoenen en kalebassen van het land!

Als de herfst begint betekent dat weer pompoenen langs de weg! De inmiddels volwassen kinderen van de familie Kooijman telen al van jongs af aan pompoenen en kalebassen in het Buijtenland van Rhoon. Daarnaast hebben ze ook een huisverkoop met andere producten, zoals aardappelen en uien. “Soms wandelen mensen voorbij en maken ze er foto’s van.” Het is ook een plaatje!

↓  Lees ook waar er in 2023 nog meer pompoenen te koop zijn! ↓ 

Vroeger

geschreven in september 2021

De eerste pompoenen en kalebassen teelt gaat tientallen jaren terug. “Onze kinderen zagen dit bij een kennis en wilden dit ook! Toen hebben we ze daarbij geholpen.” Als zesjarig jongetje was de zoon van Cockie en Leo Kooijman al bezig met zaden poten, het gewas in de gaten houden en vruchten oogsten. “Vroeger gingen de kinderen zelf langs de huizen met een karretje vol vruchten.” Tegenwoordig zijn ze uitgevlogen, maar ze komen regelmatig op bezoek bij hun ouders en de boerderij.

Pompoenen familie Kooijman

Pompoenen en kalebassen

“We hebben alweer acht pallets vol en gelukkig heeft mijn zoon geholpen met wassen en stickeren van de vruchten.” Cockie en Leo hebben het er druk mee. De kalebassen zijn klaar voor de verkoop! “De meeste mensen noemen het pompoenen, maar eigenlijk zijn het kalebassen.” Ze verkopen wel wat pompoenen, maar minder dan andere jaren. Pompoenen zijn eetbaar en kalebassen ook, maar deze zijn meer voor decoratie. Leuk op een tuintafel of om er een bloemstuk in te maken.

Update 18/9/23: de pompoenen zijn voor het laatste jaar te koop! Op= op

Minder dan vorig jaar

De kalebassen zijn er in verschillende soorten en maten, met verschillende prijscategorieën. De kleintjes zijn al te koop vanaf €0,50 en de grotere lopen op tot ongeveer €4,50. “De opbrengst dit jaar is slechts 35-40% van vorig jaar”, vertelt Leo. Maar hoe komt dat? “Ja, elk jaar is weer anders, maar de zomer van 2021 is het te koud geweest.” Door de bestuiving van de bloementjes en bijtjes is het voor hen soms ook een verrassing welke pompoenen of kalebassen er groeien.

Pompoenen verkoop
Pompoenen verkoop

Duurzame teelt

De pompoenen en kalebassen zijn makkelijk biologisch en duurzaam te telen. Er worden bij de familie Kooijman dan ook geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De pompoen zelf is bovendien ook een sterke vrucht en niet gevoelig voor schimmels en plagen. En van Rhoonse bodem. Dus lekker dichtbij!

Kleine kalebas
Appelbomen plant

Huisverkoop

Het is leuk om te horen dat mensen de huisverkoop al goed weten te vinden. “Ook de Turkse en Marokkaanse gemeenschap komt voor de kalebassen langs. Zij snijden deze dan thuis zoals een meloen, besprenkelen het met vanillesuiker, voegen er noten aan toe en doen het in de oven”, vertelt Cockie. Daarnaast kun je de vruchten natuurlijk ook gebruiken als decoratie in huis of in de achtertuin. Sommige creatievelingen hollen ze uit en maken er Halloween pompoenen van.

Huiswinkel Kooijman

De huisverkoop is gevestigd aan de Koedood nr. 29 in Rhoon. Het is echt een aanrader om er te gaan kijken. Want naast kalebassen en pompoenen verkopen Leo en Cockie voornamelijk Frieslander aardappelen, uien en soms eieren van hun eigen kippen.

De huisverkoop is van 8.00 tot 18.00 uur.

Update: 2023 is het laatste verkoopjaar!

Nog meer pompoenen te koop!

De Vossenburg

Bij De Vossenburg hebben ze 20 verschillende (eetbare) pompoenrassen gezaaid. Ook hier liggen pallets vol pompoenen voor de huiswinkel. Zolang de voorraad strekt.

Update 13/10/23: Er zijn volop pompoenen te koop!

Halloween pompoen

De Buytenhof

Bij de boerderijwinkel van De Buytenhof liggen oranje pompoenen, groene Sweet Mama's, flespompoenen en blauw-grijze pompoenen. Zolang de voorraad strekt.

Update 12/9/23: pompoenen zijn te koop!

Halloween pompoen

Halloween

Halloweenpompoenen zijn erg leuk voor thuis. Ga zelf, of met de kinderen, aan de slag!

Halloween pompoen
Halloween pompoen
Halloween pompoen
Halloween pompoen

In de buurt van het Vossenpad

De locatie van de huisverkoop is ook een mooi begin (of eindpunt) voor een wandeling over het Vossenpad. Dit is een pad over de dijk, met uitzicht over het gebied en als je goed kijkt, de skyline van Rotterdam. Wat het ook bijzonder maakt, is dat je hier tussen de grazende koeien en paarden kunt wandelen! Als je voorzichtig bent, kun je ze van dichtbij bekijken.

www.buijtenland-van-rhoon.nl

Vossenpad rhoon