Proef het seizoen op je bord!

In het Buijtenland van Rhoon zoeken wij de kortste afstand tussen boer en bord. Onze landbouwproducten vinden hun weg naar de keukens in Rotterdam en omstreken. Dit is dankzij afzetkanalen als de Rotterdamse Oogstmarkt, Rechtstreex en lokale groenteboeren. Dus wil je lekker lokaal eten? Bekijk dan wat er in het seizoen is.

Lekker van Buijten logo
Boer Adjan Vos

"Landbouw met respect voor de natuur"

In ons poldergebied, tussen Barendrecht en Rhoon, is er volop ruimte voor een gezonde en natuurvriendelijke teelt. De kringloop van het leven wordt ieder seizoen gevierd met verse producten van het land. Denk aan aardbeien in de zomer en spruiten in de winter. Lees hier met welke seizoensproducten je deze week kunt koken.

De lente

In het voorjaar is het voor ons 'aanpoten' om de stad te laten eten wat het seizoen verschaft. Vanaf maart start namelijk het poot- en zaaiseizoen, omdat dan de kans om voorst nog maar erg klein is. Daarna is het wachten op de eerste verse producten, zoals de bladgroente, groene asperges en aardbeien!

Groene asperges

De groene asperges zijn ieder jaar vanaf eind april te koop bij de Vossenburg. Een jaarlijkse traditie in de polders van het Buijtenland van Rhoon, aan de rand van Rotterdam. Roomsausje, grillen of lekker wokken. Met groene asperges kan het allemaal. Elke ochtend worden de asperges vers gesneden.

De asperges zijn te koop in de huiswinkel van De Vossenburg (Korteweg, Rhoon) of op de Rotterdamse Oogstmarkt. Lekker lokaal eten!

De zomer

In de zomer komt er volop eten van het land. Gerst, aardappelen, uien, bloemkool, suikermais en ga zo maar door. Neem gerust eens een kijkje bij de kramen op de Rotterdamse Oogstmarkt.

De herfst

In het vroege najaar groeien er volop appels en peren. Deze kun je zelf plukken bij de Buytenhof. Bovendien betekent de herfst pompoenen langs de weg. Hier kun je heerlijke soep van maken of wat dacht je van Halloween-pompoenen in de tuin.

Daarnaast zijn de boeren aardappelen en uien aan het rooien. Deze kun je dan ook op verschillende plekken langs de weg kopen.

Appels plukken & Appeltaart maken

Het appel en perenseizoen loopt vanaf eind augustus tot aan de herfstvakantie in oktober. Bij zorgboerderij De Buytenhof kun je een mandje pakken, zelf de boomgaarden in en het fruit plukken. Na afloop wordt het fruit gewogen en betaal je wat je hebt geplukt. De prijs is €1,50 per kilo. Veel plezier!

Pompoenen en kalebassen: “We hebben alweer acht pallets vol en gelukkig heeft mijn zoon geholpen met wassen en stickeren van de vruchten.” Cockie en Leo hebben het er druk mee.

De winter

In de winter telen we groenten die tegen een koutje kunnen en de magen lekker vullen. Spruitjes en kolen staan op het menu. Tijd voor een stevige stamppot! Of eens wat anders? Wokken met een scheutje ketjap of kurkuma geeft een verrassende smaak.

paarse spruiten
boerenkool
palmkool

Voedselopslag

In de winter slaan de boeren hun producten op in de schuur. Hier is het koud, donker, droog en goed geventileerd. Zo blijven de aardappelen, uien, appels en pompoenen nog maandenlang vers.

Gert van Herk is vanaf november volop spruiten aan het oogsten. Spruitkool groeit graag in een vochtig en koel klimaat. Een perfect gewas voor de winter.

Lokaal eten is populairder dan ooit. Probeer dit lekkere recept met winterse producten.
Lekker van Buijten!

Koolzaadveld
Groene asperges

Lokale maker in beeld

Wouter Bijl en zijn team van CiderCider maken cider van appels en peren uit Buijtenlandse bodem! Daarnaast perst hij ook sap voor De Buytenhof. Ben je benieuwd? Bekijk onderstaande video.

De winkel van Wouter is vrijdag- en zaterdagmiddag geopend (Keilestraat 9F, Rotterdam).

Stap zelf eens het boerenerf op en koop je verse producten lokaal. Een doosje eitjes, een zakje aardappelen of verse groene asperges:
Lekker van Buijten!

Lokale maker in beeld

Meester Boulanger Peter Bienefelt heeft samen met zijn vrouw De Boulanger in Rhoon geopend. Hier bakt hij de lekkerste zuurdesembroden met de beste ingrediënten. Zoals het graan uit het Buijtenland van Rhoon.

Lokale maker in beeld

De Vaanbrouwers uit Barendrecht brouwen met granen uit het Buijtenland van Rhoon een bijzonder blondbier. Ze zijn daarmee een van de weinige brouwers die aan tafel zit met de boer die hun granen teelt. Bekijk hier het proces van graan tot bier!

In het Buijtenland van Rhoon kun je óók heerlijk wandelen en fietsen. En er zijn tal van activiteiten voor kinderen!