Lokaal eten uit het Buijtenland van Rhoon. Smaak zoals het bedoeld is.

Proef het seizoen op je bord!
In het Buijtenland van Rhoon zoeken wij de kortste afstand tussen boer en bord. Onze landbouwproducten vinden hun weg naar de keukens in Rotterdam en omstreken. Dit is dankzij afzetkanalen als de Rotterdamse Oogstmarkt, Rechtstreex en lokale groenteboeren. Dus wil je lekker lokaal eten? Bekijk dan wat er in het seizoen is.


Meer variatie in voedsel
In ons poldergebied, tussen Barendrecht en Rhoon, is er volop ruimte voor een gezonde en natuurvriendelijke teelt. De kringloop van het leven wordt ieder seizoen gevierd met verse producten van het land.
Wist je dat... Een gemiddelde boer een teeltplan van 5 gewassen heeft, maar in het Buijtenland van Rhoon verbouwen de boeren gemiddeld 19 (!) soorten gewassen. Bij natuurinclusief boeren wordt de landbouw zo ingericht dat de natuur meeprofiteert. Er is meer ruimte voor bloemen, insecten, vogels en een gezonde bodem. Door die variatie aan gewassen ontstaat er een rijker landschap, maar ook meer variatie in voedsel.

Producten uit het Buijtenland van Rhoon
Mooie samenwerkingen zijn ontstaan door een passie voor gezond en lokaal eten. Bekijk de producten:
De lente
In het voorjaar is het voor ons 'aanpoten' om de stad te laten eten wat het seizoen verschaft. Vanaf maart start namelijk het poot- en zaaiseizoen, omdat dan de kans om voorst nog maar erg klein is. Daarna is het wachten op de eerste verse producten, zoals de bladgroente, rode biet en aardbeien!
Gert van Herk op de Rotterdamse Oogstmarkt
Het is mistig en de dauw ligt nog op de kroppen andijvie, rode kool en broccoli. Gert van Herk maakt hij zich klaar voor de wekelijkse Oogstmarkt in Rotterdam. Gisteren zijn de groentes geoogst, vandaag worden ze verkocht. Verser dan dit kan bijna niet. Elke zaterdag op de Oogstmarkt!

Stap zelf eens het boerenerf op en koop je verse producten lokaal. Een doosje eitjes, een zakje aardappelen of verse seizoensgroenten: Lekker van Buijten!
De zomer
In de zomer komt er volop eten van het land. Gerst, aardappelen, uien, bloemkool, suikermais en ga zo maar door. Neem gerust eens een kijkje bij de kramen op de Rotterdamse Oogstmarkt.
Wat gebeurt er met de granen?
In het Buijtenland van Rhoon telen onze boeren Adjan Vos, Arjo Klok en Wiard Visser granen op flora-akkers. Granen zijn rustgewassen en essentieel voor natuurinclusieve landbouw en goed voor de kwaliteit van water en bodem. Welke tarwe- en speltsoort is favoriet van boer, molenaar en bakker? Met het GraanCollectief brengen we de hele keten in verbinding met natuurinclusieve baktarwe uit het Buijtenland van Rhoon.

De herfst
In het vroege najaar groeien er volop appels en peren. Deze kun je zelf plukken bij de Buytenhof. Bovendien betekent de herfst pompoenen langs de weg. Hier kun je heerlijke soep van maken of wat dacht je van Halloween-pompoenen in de tuin.
Daarnaast zijn de boeren aardappelen en uien aan het rooien. Deze kun je dan ook op verschillende plekken langs de weg kopen.



Appel- en perenseizoen
Het appel en perenseizoen loopt vanaf eind augustus tot aan de herfstvakantie in oktober. Bij zorgboerderij De Buytenhof kun je een mandje pakken, zelf de boomgaarden in en het fruit plukken. Na afloop wordt het fruit gewogen en betaal je wat je hebt geplukt. Veel plezier!
Pompoenen en kalebassen zijn makkelijk biologisch en duurzaam te telen. En deze zijn van Rhoonse bodem. Dus lekker dichtbij!
De winter
In de winter telen we groenten die tegen een koutje kunnen en de magen lekker vullen. Spruitjes en kolen staan op het menu. Tijd voor een stevige stamppot! Of eens wat anders? Wokken met een scheutje ketjap of kurkuma geeft een verrassende smaak.



Voedselopslag
In de winter slaan de boeren hun producten op in de schuur. Hier is het koud, donker, droog en goed geventileerd. Zo blijven de aardappelen, uien, appels en pompoenen nog maandenlang vers.


Zo worden spruiten geoogst
Gert van Herk is vanaf november volop spruiten aan het oogsten. Spruitkool groeit graag in een vochtig en koel klimaat. Een perfect gewas voor de winter.
Verse eieren van de boer
De Vossenburg is sinds 2018 de trotse eigenaar van een kipcaravan. In de caravan wonen 250 leghennen. Ze leggen gemiddeld 300 bruine eieren per jaar. Overdag scharrelen de kippen los in de natuur en ’s avonds gaan ze er weer op stok. De eieren zijn te koop in de thuiswinkel van De Vossenburg in Rhoon.

Lokaal eten is populairder dan ooit.
Lekker van Buijten!
Lokale maker in beeld
Meester Boulanger Peter Bienefelt heeft samen met zijn vrouw De Boulanger in Rhoon geopend. Hier bakt hij de lekkerste zuurdesembroden met de beste ingrediënten. Zoals het graan uit het Buijtenland van Rhoon.
Lokale maker in beeld
De Vaanbrouwers uit Barendrecht brouwen met granen uit het Buijtenland van Rhoon een bijzonder blondbier. Ze zijn daarmee een van de weinige brouwers die aan tafel zit met de boer die hun granen teelt. Bekijk hier het proces van graan tot bier!








