Proef het seizoen op je bord!

In het Buijtenland van Rhoon zoeken wij de kortste afstand tussen boer en bord. Onze landbouwproducten vinden hun weg naar de keukens in Rotterdam en omstreken. Dit is dankzij afzetkanalen als de Rotterdamse Oogstmarkt, Rechtstreex en lokale groenteboeren. Dus wil je lekker lokaal eten? Bekijk dan wat er in het seizoen is.

"Landbouw met respect voor de natuur"

In ons poldergebied, tussen Barendrecht en Rhoon, is er volop ruimte voor een gezonde en natuurvriendelijke teelt. De kringloop van het leven wordt ieder seizoen gevierd met verse producten van het land. Denk aan aardbeien in de zomer en spruiten in de winter. Lees hier met welke seizoensproducten je deze week kunt koken.

De lente

In het voorjaar is het voor ons 'aanpoten' om de stad te laten eten wat het seizoen verschaft. Vanaf maart start namelijk het poot- en zaaiseizoen, omdat dan de kans om voorst nog maar erg klein is. Daarna is het wachten op de eerste verse producten, zoals de bladgroente, groene asperges en aardbeien!

Zaaiseizoen
Buytenhof bloesem

Groene asperges

Vanwege het koude voorjaar zijn de groene asperges van Boerderij de Vossenburg erg laat. Vanaf 17 mei 2021 is de verkoop van groene asperges gestart, maar het zijn nog geen grote hoeveelheden. Zodra het warmer wordt, zal er een grote oogst per dag komen! De groene asperges zijn te koop in de huiswinkel van De Vossenburg (Korteweg, Rhoon) of op de Rotterdamse Oogstmarkt. Lekker lokaal eten!

Koolzaadveld
Groene asperges

Stap zelf eens het boerenerf op en koop je verse producten lokaal. Een doosje eitjes, een zakje aardappelen of verse groene asperges:
Lekker van Buijten!

De winter

In de winter telen we groenten die tegen een koutje kunnen en de magen lekker vullen. Spruitjes en kolen staan op het menu. Tijd voor een stevige stamppot! Of eens wat anders? Wokken met een scheutje ketjap of kurkuma geeft een verrassende smaak.

paarse spruiten
boerenkool
palmkool

Gert van Herk is vanaf november volop spruiten aan het oogsten. Spruitkool groeit graag in een vochtig en koel klimaat. Een perfect gewas voor de winter.

Voedselopslag

In de winter slaan de boeren hun producten op in de schuur. Hier is het koud, donker, droog en goed geventileerd. Zo blijven de aardappelen, uien, appels en pompoenen nog maandenlang vers.

Lokaal eten is populairder dan ooit. Probeer dit lekkere recept met winterse producten.
Lekker van Buijten!

De herfst

In het vroege najaar groeien er volop appels en peren. Deze kun je zelf plukken bij de Buytenhof. Bovendien betekent de herfst pompoenen langs de weg. Hier kun je heerlijke soep van maken of wat dacht je van Halloween-pompoenen in de tuin.

Daarnaast zijn de boeren aardappelen en uien aan het rooien. Deze kun je dan ook op verschillende plekken langs de weg kopen.

Het appel en perenseizoen loopt vanaf eind augustus tot aan de herfstvakantie in oktober. Bij zorgboerderij De Buytenhof kun je een mandje pakken, zelf de boomgaarden in en het fruit plukken. Na afloop wordt het fruit gewogen en betaal je wat je hebt geplukt. De prijs is €1,5o per kilo. Veel plezier!

Update: het plukseizoen is voorbij!

Op bezoek bij de boer: “We hebben alweer acht pallets vol en gelukkig heeft mijn zoon geholpen met wassen en stickeren van de vruchten.” Cockie en Leo hebben het er druk mee.

Groene asperges