Suikermais in het Buijtenland van Rhoon

Geschreven in: september 2021

In het Buijtenland van Rhoon ligt een veld vol met hoge maisplanten. Sinds dit jaar (2021) teelt boer Adjan Vos van boerderij De Vossenburg daar zoete suikermais, zó lekker dat je ze gewoon rauw kunt eten. In Nederland wordt veel mais geteeld maar het meeste is voor veevoer. Het is dus uniek dat zo dichtbij Rotterdam eetbare maiskolven groeien. In het veld vragen we Adjan alles over dit unieke gewas: “Als ik tegen mensen zeg dat je deze mais gewoon rauw kunt eten, denken ze dat ik gek ben.” 

Boer Adjan Vos

Bicolor mais 

In mei gingen de zaadjes de grond in en nu, drie maanden later, staat het veld vol hoge maisplanten. Iedere plant geeft twee kolven en van deze halve hectare komen wel 20.000 tot 30.000 maiskolven af. Adjan plukt er een van de plant en onder de bladeren komt een glimmende maiskolf met witte en gele korrels tevoorschijn. Hij legt uit: “De mais is bicolor oftewel dubbelkleurig en dat zie je meestal alleen bij siermais. Mensen denken daarom soms dat de mais niet goed is, maar als ze het proeven dan zijn ze om.”  

Suikermais
Bicolor mais

Lekker lokaal 

Adjan kwam via via op het idee om de suikermais te gaan telen: “Een klant die ook asperges bij me koopt zei: ‘Jij doet altijd van die rare dingen, is dit niet ook iets voor jou?’” De andere rare dingen die Adjan afgelopen jaren teelde: “Ik doe allemaal wilde dingen, ik teel de teunisbloem, Ethiopische mosterd, - lekker lokaal – en nu de suikermais.”  

Boer Adjan Suikermais
Boer Adjan Vos

Maisfans gezocht 

Adjan is van plan om de mais volgend jaar weer te gaan telen. Een uitdaging is nog om mensen te vinden die de mais willen afnemen: “Mais is echt een versproduct. Als de kolven te lang doorrijpen dan wordt de korrel harder en dat is niet lekker.” 

Update 2023: De suikermais van Adjan kreeg aandacht in het tv-programma BinnensteBuiten. Chef-kok Ramon Brugman laat zien hoe je gemakkelijk maiskolf roostert op een barbecue.

Rauwe mais kun je gewoon eten 

 “Als ik tegen mensen zeg dat je deze mais gewoon rauw kunt eten, denken ze dat ik gek ben”, vertelt Adjan. Hij geeft ons een maiskolf: “proef maar”. Ik neem een hap van de rauwe mais en inderdaad; hij is super zoet en knapperig.  

Suikermais rauw eten

Waar koop je de maiskolven? 

De maiskolven van Adjan Vos zijn te koop in de boerderijwinkel van De Vossenburg, in de boerderijwinkel van De Buytenhof en elke zaterdagmiddag op de Rotterdamse Oogstmarkt bij de kraam van Gert van Herk. Restaurant Abel gebruikt de mais van De Vossenburg op het menu 

Recepten met mais 

Probeer het zelf maar eens, de mais is rauw heel lekker in een salade met citroen en sesamolie. Ook is het lekker om hem te roosteren in de oven met pompoen van De Buytenhof of van de Familie Kooijman en met aardappel en ui van De Vossenburg. Of maak hem op de klassieke manier met roomboter en zout of suiker.

Rauwe maissalade 

Ingrediënten:
1 el sesamolie
Citroenrasp van een halve citroen 
Citroensap van een halve citroen
Peper en zout naar smaak

Bereiden 
Snij de mais voorzichtig van de kolf af door hem rechtop te zetten en van boven naar beneden te snijden. Meng de mais met de sesamolie, citroenrasp- en sap en voeg naar smaak peper en zout toe. Voila, serveren maar! 

Geroosterde mais met pompoen, rode ui, krieltjes en yoghurtdressing 

Ingrediënten:
2 Maiskolven
1 grote ui
3 grote Aardappels
1 pompoen
Mosterdzaad
Chilivlokken
Dille
100 ml yoghurt
4 knoflooktenen
1 citroen 

Bereiden
Was alle groente goed. Snij de pompoen en aardappels in grove stukken. Als je ze goed wast, kun je de schil er aan laten zitten. Snij de ui in parten. Was de maiskolven en snij in twee stukken. Plet de knoflooktenen licht met je mes. Leg alles op een bakplaat en besprenkel ruim met olie. Strooi er mosterdzaad, chilivlokkken en peper en zout over. Rooster 45 minuten in de oven. Ondertussen maak je een sausje van yoghurt, fijngesneden dille en citroenrasp. 

Gekookte mais met roomboter en zout of suiker 

Ingrediënten:
Mais
Roomboter 
Zout of suiker  

Bereiden
Kook de mais in een grote pan met ruim water, wat zout en een flink klont boter. Laat een half uurtje koken. Daarna afgieten en bereiden met een klont roomboter en zout of suiker. Net wat je lekker vindt.