Linnen Beyond Fashion: De keten opnieuw geweven

De veranderende textielindustrie

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de vlasindustrie in Nederland en in Rhoon groot. Vlas zorgde voor veel werkgelegenheid in de Nederlandse textielindustrie. De opkomst van plastics in de jaren zestig ging ook ten koste van veel van de technische toepassingen van linnen. Daar bovenop kwamen nog goedkoop katoen en de concurrentie uit lagelonenlanden. Daardoor verdween de textiel uit ons land en het vlas nagenoeg van de akker en ging kennis en ambacht om met het gewas te werken verloren.

vlas Linnen Beyond Fashion

Het doel van Linnen Beyond Fashion is om het vlas weer terug te brengen in de lokale textielketen.

Project Linnen Beyond Fashion

Sinds 2020 is vlas weer terug in het Buijtenland van Rhoon. Dat is een prachtig gezicht. Vanaf de langste dag van het jaar kleuren de polders twee weken lang paars en daarna felgroen. Vervolgens wordt het vlas gekeerd (voor dauwroten), geperst en verwerkt.

Vlas is een natuurvriendelijk, duurzaam gewas en goed voor de biodiversiteit en kent ongekend veel mogelijkheden voor ontwerpers. Hoe gaaf als dit lokaal kan worden gebruikt! Om vlas opnieuw in de textielketen te introduceren, hebben het Buijtenland van Rhoon, Van de Bilt zaden- en vlasexpert, en textielexpert Maaike Gottschal van de Textielfabrique de krachten gebundeld in het project Linnen Beyond Fashion.

Linnen Beyond Fashion
Vlas Linnen Beyond Fashion
Vlas Linnen Beyond Fashion

De keten opnieuw geweven

Ons doel is om het vlas weer terug te brengen in de lokale textielketen. We gaan de komende jaren ontwerpen en onderwijzen zodat er een nieuwe generatie modeontwerpers is die de waarde van vlas waardeert en ermee kan werken. Zo keert het ambacht weer terug bij de ontwerpers. Onze droom? Om de keten rond te hebben en op locatie verder te kunnen voortbouwen is het onze droom om de spinnerij weer terug te brengen in het Buijtenland van Rhoon. We hopen zo de lokale keten opnieuw te hebben geweven.

vlas weven Buijtenland van Rhoon
Vlas Linnen Beyond Fashion

Van vlas tot linnen door Maaike Gottschal

Vlas Linnen Beyond Fashion

Van vlas tot linnen door Maaike Gottschal

Linnen Beyond Fashion als onderdeel van de Dutch Sustainable Fashion Week

Linnen Beyond Fashion nam samen met Maaike Gottschal deel aan de Dutch Sustainable Fashion Week 2024, met activiteiten in Rotterdam en het Buijtenland van Rhoon. In de Koopgoot in Rotterdam was een pop-up expositie te zien, waar opkomende duurzame mode-ontwerpers en makers uit Rotterdam hun werk toonden. Linnen Beyond Fashion presenteerde hier een expositie over vlas en de mogelijkheden van dit gewas.

Workshops vlas weven

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week in Rotterdam werd tevens een workshop vlas weven georganiseerd. Maaike Gottschal liet zien hoe ze zelf vlas weeft op haar weefgetouw en men kon zelf ook aan de slag met weven. Bezoekers waren verrast door dit sterke lokale gewas.

Dit jaar zullen er meer vlasworkshops volgen. Bekijk hiervoor onze agenda!

vlas weven Buijtenland van Rhoon

Lancering Linnen Beyond Fashion

In oktober 2024 was dan eindelijk de officiële lancering van het project 'Linnen Beyond Fashion', tijdens de Dutch Sustainable Fashion. Op donderdag 10 oktober stonden we met maar liefst een hele pagina in de krant en kopte het ADZilverkleurig supergewas', ‘waar ze bij Chanel jaloers op zouden zijn’. Dit moet de kledingindustrie veranderen.

Op vrijdag 11 oktober was de lanceringsbijeenkomst in boerderij De Vlakkenburg in het Buijtenland van Rhoon. Hierbij kwamen alle ketenpartijen samen en werd het eerste ontwerp door textielexpert Maaike Gottschal onthuld. Een textielwerk genaamd ‘Sjaal met de venstertjes’. Ook werd bekendgemaakt welke Rotterdamse modeontwerpers deelnemen.

Linnen Beyond Fashion Buijtenland van Rhoon

Open call voor modeontwerpers

We willen samenwerken met bevlogen modeontwerpers die met vlas willen leren ontwerpen om duurzame mode te maken. Zo halen we de vlasketen terug naar Rhoon en investeren we in een duurzame toekomst. Het moet anders! Het kan anders. Lees hier meer over de open call.

Elk jaar worden drie ontwerpers geselecteerd om kennis te maken en te ontwerpen met het vlas uit het Buijtenland van Rhoon onder leiding van textielexpert Maaike Gottschal. De ontwerpers voor 2025 zijn geselecteerd en bekend gemaakt.

House of Denim/Jean School Amsterdam, Petra Laaper en Florian Regtien gaan met Rhoons vlas aan de slag! Een divers gezelschap dat de diversiteit en de schoonheid van het materiaal gaat vertalen in hun ontwerpen, maar ook de schaalbaarheid is hierin een belangrijke focus.

 

Linnen Beyond Fashion bij OBJECT Rotterdam

Maaike Gottschal werkt met Buijtenland van Rhoon samen aan het project Linnen Beyond Fashion. Tijdens OBJECT heeft zij dit project toegelicht. Maaike: "Het doel is om het vlas weer terug te brengen in de lokale textielketen. Vroeger was textiel pure waarde. Tegenwoordig niet meer. We willen dat mensen weer ervaren hoe het voelt om met hoogwaardige linnen producten te leven. Vlas is schoon, stevig en duurzaam. Door de aankoop van een DOEK steunt je ons initiatief!"

Voor OBJECT presenteerden Maaike ook DOEK, poetsdoeken die tussen 2016 en nu zijn gemaakt, tentoongesteld en gebruikt. Maaike: "De poetsdoeken worden door gebruik alleen maar mooier!" Je moet er dus mee aan de slag!

Object Rotterdam linnen beyond Fashion
DOEK Linnen Beyond Fashion

DOEK gemaakt van Rhoons vlas

OBJECT Linnen Beyond Fashion

OBJECT Rotterdam

Vlasteelt van bloem tot vezel

Na ruim 50 jaar stond er in 2020 weer vlas in de polders van het Buijtenland van Rhoon. Het verbouwen van vlas heeft veel voordelen: het is mooi om te zien, het heeft weinig water nodig en het is goed voor de bodem. We leggen je graag uit hoe vlas groeit en bloeit en wat de toepassingen ervan zijn.

Lees hier meer over de vlasteelt.

Het Buijtenland van Bert – de vlasteelt (DEEL 1)

Buijtenland van Lenno Vermaas – vlas verwerking in de fabriek (DEEL 2)

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Akkerflora

Natuurinclusief

vlas