Wintervoedselveld in het Buijtenland van Rhoon

Een wintervoedselveld is een plek die eten en beschutting biedt aan o.a. vogels en andere kleine dieren. In het Buijtenland van Rhoon zijn daarom een aantal wintervoedselvelden vol zaden en granen aangelegd. Zo hebben de vogels ook als alle oogst van het land is nog genoeg te eten. Ook vlinders en andere insecten genieten ervan!

Wintervoedselveld

foto: Niels Godijn

Zaaien

Het wintervoedselveld wordt al in de zomer voorbereid en ingezaaid. De onderstaande foto is gemaakt in juni bij het voedselveld langs de Oudeweg in Rhoon.

Wintervoedselveld

Voedselveld in bloei!

In augustus is het wintervoedselveld in bloei en kunnen we genieten van mooie zonnebloemen in het Buijtenland van Rhoon. Deze worden dus niet geoogst, maar bewaard voor de natuur. De zonnebloempitten zijn erg voedzaam voor vogels. Tussen de zomerbloemen staan onder andere graan, haver en verschillende soorten kruiden, zoals vlas, huttentut en luzerne.

Wintervoedselveld
Wintervoedselveld in bloei
Kerkuilen in nestkast

Lekker smullen

Al eerder spraken we gebiedsbeheerder Arjan over de Trekvogels in het Buijtenland van Rhoon. Arjan: “In oktober komen de eerste grote groepen vogels al op het voedselveld af. Je ziet dan vooral zangvogels zoals vinkenputtertjes en groenlingen.” Soms zie je in het gebied zeldzame soorten “Vorig jaar spotten we de grote pieper en de roodkeelpieper op een kruidenrijk grasland.” Dat deze vogels Rhoon weten te vinden, is heel bijzonder omdat ze slechts enkele malen per jaar in Nederland gezien worden.

Wintervoedselveld
Wintervoedselveld in bloei
Kerkuilen in nestkast

Tip!

Heb je zelf nog zonnebloemen in de tuin of in een vaas? Leg de uitgebloeide bloemen dan goed gedroogd buiten! Vogels zijn namelijk dol op de pitten in het hart van de zonnebloem.

Wintervoedselveld

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.