Van huttentut naar huttentutolie

Huttentut is een van de oudste Nederlandse cultuurgewassen en goed voor de biodiversiteit. De Buytenhof teelt dit gewas in Het Buijtenland van Rhoon en sinds kort is de heerlijke en gezonde huttentutolie te koop in de boerderijwinkel. Een primeur! Maar wat is huttentut eigenlijk?

huttentut plant

Hoe groeit huttentut?

Huttentut wordt in april uitgezaaid en groeit zo’n honderd dagen. De plant gebruikt weinig mineralen en heeft daarom minder mest nodig. Dat past goed in het extensieve teeltplan van De Buytenhof en bij de filosofie van Het Buijtenland van Rhoon, waar alle boeren natuurinclusief telen. Na de oogst levert het superfijn huttentutzaad op. Volgens sommigen komt de naam van het van het oude woord huttegetut, wat zoiets betekent als klein grut.

Huttentut
Huttentut

Wat is huttentutolie?

Huttentut is één van de oudste Nederlandse cultuurgewassen. Het oude, vergeten gewas wordt nu herontdekt vanwege de heerlijke olie uit de zaden. Daarnaast is het gewas goed voor de biodiversiteit en trekt het veel wilde bijen en andere bestuivers aan. Goed voor boer en voor de natuur dus. En vanwege het hoge omega-3 gehalte ook goed voor jou!

Waarom is huttentut zo duurzaam?

Huttentut is een plant uit de kruisbloemenfamilie en te herkennen aan de kleine gele bloemetjes. Die trekken veel insecten en vooral bijen aan vanwege de hoeveelheid nectar. De bloemen bloeien later dan winterkoolzaad, maar vroeger dan Ethiopische mosterd, zo is er in Het Buijtenland van Rhoon een lange periode genoeg voedsel voor insecten. Ook voor de bodem is dit een goed gewas omdat de wortels diep in de grond gaan.

Foto: Kiona in 't Veld

huttentutolie

Hoe gebruik je huttentutolie?

Huttentutolie is erg gezond vanwege de hoge concentratie omega-3 en vele enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. In de mond is de olie zacht, aards en boterig. De smaak is verfrissend en asperge-achtig. Heerlijk in salades en als toevoeging aan koude en warme gerechten. Gebruik de olie als vervanging voor olijfolie in (koude) soepen, pesto of vinaigrettes. Of smeer hem op je huid tegen acne.

Huttentutolie

Arjan over huttentut, een van de oudste gewassen van Nederland

Waar koop je huttentutolie?

De huttentutolie uit het Buijtenland van Rhoon is te koop in de boerderijwinkel van De Buytenhof en op de wekelijkse Rotterdamse Oogstmarkt, bij de kraam van De Buytenhof. Zolang de voorraad strekt!

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!