Frietaardappels uit het Buijtenland van Rhoon 

Is het friet of is het patat? Wij weten het niet, maar we weten wel waar aardappels vandaan komen. Vorige week werden in het Buijtenland van Rhoon namelijk frietaardappels geoogst. Dat was een flinke klus want er moest 700 ton van het land worden gehaald. Om dit voor elkaar te krijgen, werkten de boeren samen. Zo hielp boer Arjo Klok bij het rooien van de aardappels van boer Adjan Vos van De Vossenburg.

Wij stapten op de tractor bij Arjo en leerden alles over de 100-daagse groente: “Een aardappel moet je als een ei behandelen.”

Arjo Klok

Patataardappels 

Boer en loonwerker Arjo Klok teelt zelf ook frietaardappels op zijn boerderij aan de andere kant van de dijk. Daarnaast verbouwt hij diverse soorten granen, veldbonen, bruine bonen en andere gewassen. Als loonwerker helpt hij boer Adjan Vos met rooien. Vandaag heeft hij al drie hectare geoogst, dat leverde 170 ton op. Daar bak je een hele hoop frietjes van. Wat is eigenlijk een frietaardappel? Arjo: ”Een patataardappel is groot in de lengte want wij willen graag lange patat. Daarnaast heeft dit ras aardappel de eigenschappen om mooie bruine frietjes te krijgen.” 

 

"Een aardappel moet je als een ei behandelen"

Frietaardappel

Aardappels rooien 

Een frietaardappel groeit honderd dagen en wordt daarna met een gigantische machine van het land gehaald. Dat gaat zo geavanceerd dat het loof wordt gescheiden en de slechte aardappels er al uit worden gehaald. Hoe groot de machine ook is, rooien is een voorzichtige taak, legt Arjo uit: “Een aardappel moet je behandelen als een ei. Als je er te hard mee te keer gaat dan krijgen ze blauwe plekken.”  

Aardappelen oogsten
Aardappelveld

Biologisch of natuurinclusief 

In het Buijtenland van Rhoon worden de aardappels op een natuurinclusive manier geteeld: zonder insecticide en met natuurmaatregelen. Volgens Arjo is deze manier van telen beter dan biologisch: “Hoe we hier in Rhoon bezig zijn, is beter voor de biodiversiteit. We telen verschillende gewassen en niet op grote schaal. Daarnaast brengen we natuurelementen in zoals grasklaverstroken langs de randen van het perceel als voedselbron voor insecten en als schuilplek voor vogels. En er wordt er veel samengewerkt tussen natuur en landbouw.” 

 

Het is raar dat er aardappels uit Israël en Spanje in de schappen liggen, terwijl de schuur hier vol ligt. 

Grasklaver

Aardappels uit Israël en Spanje 

Die samenwerking met de natuur wordt volgens Arjo niet altijd opgemerkt. Consumenten realiseren zich volgens hem niet altijd dat een boer het beste voor heeft met zijn grond en gewassen. Een boer heeft het vruchtbare bodemleven en de insecten nodig en het is niet zijn doel om alles wat erin zit dood te maken. Arjo: “Aan de andere kant vraagt de consument ook het goedkoopste dus moet er massaproductie zijn. Bovendien willen consumenten geen ‘lelijke’ aardappels met een gaatje van een ritnaaldlarve dus moet een boer iets doen om ervoor te zorgen dat die larve niet in zijn aardappel zit.” “Maar”, voegt hij toe: “Dat ligt natuurlijk ook bij de supermarkt. Het is raar dat er aardappels uit Israël en Spanje in de schappen liggen, terwijl de schuur hier vol ligt.” 

Aardappels groeien niet in de winter 

Aardappelschuur 

Omdat er in de winter ook graag patat wordt gegeten, gaan de gerooide aardappels van het land naar de aardappelschuur op het erf van De Vossenburg. Daar past 800 ton aan aardappels in. Omdat aardappels niet in de winter groeien worden ze daar drie tot vier maanden opgeslagen. In de tussentijd eten wij dus aardappels uit Het Buijtenland van Rhoon en de rest van Nederland. De aardappels gaan onder andere naar McCain en FarmFrites. Grote kans dus dat jij een patatje van het Rhoonse land in je hand hebt als je thuis een frietje bakt.  

Samenwerking boeren

Huiswinkel

Op boerderij De Vossenburg zijn de patataardappels te koop. Hier kun je zelf lekkere friet van maken. De boerderijwinkel aan Korteweg 4, Rhoon is 7 dagen in de week open van 06.00 uur tot 22.00 uur. Het recept voor zelfgemaakte friet vind je hier.

Frietaardappels oogsten is een hele klus!