Hier koop je heel het jaar door de lekkerste streekproducten

Op 4 september was de Oogstdag in Het Buijtenland van Rhoon. Op drie boerderijen in het gebied kon je zelf oogsten en producten uit de polder proeven. Heb je de Oogstdag gemist? Geen probleem, de streekproducten uit Rhoon zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Hier lees je welke, waar en hoe. 

Streekproducten zuid Holland
Gert van Herk

Écht lokaal bier op De Vlakkenburg

In het Buijtenland van Rhoon wordt op natuurinclusieve manier geteeld en dat is niet alleen duurzaam maar ook lekker. Boerderij de Vlakkenburg werd tijdens de Oogstdag omgetoverd tot een pop-up terras met producten van het land. 

Kruidenwandeling & Das Brot

Tijdens de kruidenwandeling liet Renée van Homemade with Green zien welke producten eetbaar en wild te plukken zijn. De wilde kruidenpesto’s en bloemenboters van Renée waren te proeven op het brood van Das Brot. Een ambachtelijke bakker uit Rotterdam die bakt met het graan uit Rhoon. Het brood van Das Brot is te koop in haar winkel in Rotterdam en elke zaterdag op de Rotterdamse Oogstmarkt

Kruidenwandeling

Lokaal bier van De Vaanbrouwers en Vet & Lazy

Granen worden ook gebruikt voor het brouwen van bier. Op het pop-up terras werd in de zon een bierproeverij geserveerd van verschillende bieren gebrouwen met granen uit Rhoon. Een van die brouwers is De Vaanbrouwers, zij lieten hun Rhoonse Blond proeven die gebrouwen is met gerst van Arjo Klok. Ook Vet & Lazy maken graag gebruik van de duurzame granen uit Rhoon. Zij brouwen bier in het duurzame Blue City en vinden het belangrijk om te weten waar de ingrediënten voor hun bier vandaan komen. Een paar weken geleden brouwden zij hun eerste pale ale van de Avalon gerst en de helario tarwe.

Zelf proeven?

De Rhoonse Blond drink je op het terras van De Buytenhof. Vet & Lazy lanceert binnenkort een biertje dat gebrouwen is met het graan van het Buijtenland van Rhoon. Dat bier is te proeven in hun bar in het witte huis in Rotterdam.

Vlakkenburg

Natuurwandelingen in het Buijtenland van Rhoon

Tussen de proeverijen door waren er natuurwandelingen door gebiedsbeheerder Arjan. Hij liet de natuurvriendelijke oever en het wintervoedselveld zien die speciaal zijn aangelegd om de biodiversiteit te vergroten. Dankzij deze aanpassingen weten veel bijzondere vogels het gebied te vinden. Zo vloog er spontaan een kleine zilverreiger langs. In de toekomst zal Arjan vaker wandelingen organiseren. Hou onze website in de gaten voor nieuwe wandelingen. 

gebiedsbeheerder Arjan

Zelf oogsten op De Buytenhof

Op de Oogstdag liep het storm op De Buytenhof en dat is niet gek. Kinderen (en volwassenen) konden hier zelf pompoenen en aardappels oogsten. De aardappels werden ter plekke in dunne repen gesneden en gefrituurd tot lekkere frietjes.

De pompoenen en aardappels van De Buytenhof zijn te koop in de boerderijwinkel op het erf en via de webwinkel van Rechtstreex. Ga jij thuis friet maken? Laat het ons weten via #buijtenland!

Friet maken

Appelsap en appelcider van CiderCider

Zorgboerderij De Buytenhof staat ook bekend om zijn appel- en perenbomen. Op deze zonnige dag was het een feest om vanaf het terras uit te kijken op de fruitgaarden. Wouter Bijl van CiderCider was ook van de partij. Hij maakt sappen van de appels van De Buytenhof en cider van appels uit Rhoon en die waren in de boomgaard te proeven.

Proeven?

De sappen en ciders van Wouter Bijl is te koop via zijn winkel CiderCider, zowel online als in de fysieke winkel en via de webwinkel van Rechtstreex. 

Cider
Wouter Bijl

Duurzame producten van De Vossenburg 

Monocultuur is een groot probleem voor de bodem. In het Buijtenland van Rhoon worden daarom veel verschillende gewassen geteeld die insecten aantrekken en de biodiversiteit verhogen. Boer Adjan Vos teelt op boerderij de Vossenberg verschillende gewassen zoals vlas, Ethiopische mosterd en teunisbloemen. 

Vlas en lijnzaad van De Vossenburg

Vlas is een divers en bruikbaar gewas. Het vlas zelf is heel vezelrijk en kan daardoor worden gebruikt om zelfs katoen van te maken. Wist je dat de zaadjes uit vlas lijnzaad zijn? In de kleine zadenhulzen zit lijnzaad. Die kun je gebruiken als lijnzaadolie of gewoon door de yoghurt. Op het erf kon je tijdens de Oogstdag zelf lijnzaad persen, een intensieve en zware taak. Het is maar goed dat we dat tegenwoordig niet meer met de hand hoeven te doen. Houdt onze website of social media kanalen in de gaten om te lezen waar de olie te koop is.

In de boerderijwinkel van De Vossenburg vind je meer producten, zoals aardappels, mais, uien en in het aspergeseizoen (mei, juni) asperges. De winkel is 7 dagen in de week open van 06.00 uur tot 22.00 uur.

Boerderijwinkel

Honing van De Kleine Imkerij

Vlas geeft prachtige gele bloemen en die zijn weer goed voer voor bijen. De Kleine Imkerij heeft zijn honingraten daarom op het erf van Adjan Vos staan en tijdens de Oogstdag vertelde hij over zijn bijenvolk: “Honing smaakt anders afhankelijk van op welke bloemen ze hebben gevlogen, mosterdzaad geeft bijvoorbeeld een zachte smaak aan de honing.” 

De potjes honing zijn te koop in de boerderijwinkel van Adjan Vos op de Vossenburg. 

Honingkraam

Een kijkje op het land

VVPA
Lekker van Buijten
Buijtenland van rhoon