Groene asperges van de Vossenburg. Lekker uit het Buijtenland

De groene asperges zijn ieder jaar vanaf meestal begin mei te koop bij de Vossenburg. Een jaarlijkse traditie in de polders van het Buijtenland van Rhoon, aan de rand van Rotterdam. Roomsausje, grillen of lekker wokken. Met groene asperges kan het allemaal. Elke ochtend worden de asperges vers gesneden. Vanaf 14.00 uur (zaterdag vanaf 10.00 uur) zijn ze te koop in de winkel. Gegarandeerd vers.

Geschreven in april 2022

Asperges te koop

Alleen groene asperges

Veel klanten nemen een pondje voor zichzelf en een pondje voor een ander mee. Een enkeling verwacht ook witte asperges te kunnen kopen. “Dat is met de kleigrond hier in Rhoon, niet te doen,” legt Branka Vos-Wallenburg op haar website uit. Witte asperges mogen geen zonlicht krijgen. De teler maakt ruggen op het veld en spant er meestal een zwart doek overheen. Zodra de asperges op lengte zijn, schuift hij de grond opzij en snijdt hij de asperge onder de grond af. Branka: “Met de dikke kleigrond van hier, is het geen doen om de grond steeds opzij te schuiven. Daarom laten wij de asperges boven de grond uitkomen en worden ze door het zonlicht groen van kleur.”

Asperges wassen
Asperges sorteren
Bak asperges

Smaakvol

Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar groene asperges hebben zo hun voordelen ten opzichte van de witte. Je hoeft ze niet te schillen, ze zijn pittiger van smaak en je kunt ze op veel manieren bereiden. Traditioneel met zalm en eieren. In de oven besprenkeld met olijfolie, Cherrytomaten en knoflook. Op de barbecue, in de roomsaus en natuurlijk in de soep. “Alles is lekker. Eén van onze favorieten is de hartige taart met ham erbij.”

In het verleden combineerde de Vossenburg tuin- en akkerbouw. Eind jaren negentig stopte het bedrijf met de tuinbouw. “De prijzen bij de veiling stonden onder druk. We wilden in die gekte niet blijven meedraaien. Daar ligt onze passie niet. Wij willen duurzaam telen en lokaal afzetten.” Alleen de asperges bleven. Vanwege de cyclus - het is een tienjarig gewas, waarmee je niet halverwege kunt stoppen – en omdat het een mooi product is om vanuit huis te kopen. “Zo van het land, direct in de tas mee naar huis. Onze klanten kijken echt uit naar het seizoen.”

Gegarandeerd vers

Vaak gaat de verkoop half april of begin mei van start. Tot aan de langste dag van het jaar oogst Adjan dagelijks de groene asperges. Met zijn oude Suzuki alto ‘verbouwd’ tot aspergesnijmachine, die hij bediend met zijn voeten, zit hij laag bij de grond en heeft hij zijn handen vrij om de scheuten van 20 tot 30 cm net boven de grond af te snijden. In de winkel wast, snijdt en sorteert Branka de asperges op maat. “Doordeweeks is de winkel van 14 tot 17.30 uur  open en koop je gegarandeerd vers.” Daarnaast is de huiswinkel zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en zondag gesloten.

Groene asperges
Groene asperges oogsten

De Vossenburg

De Vossenburg ligt midden in het Buijtenland van Rhoon, aan de Korteweg 4 in Rhoon. Net als de andere leden van de gebiedscoöperatie geloven Branka en Adjan dat landbouw écht anders kan. Duurzaam, lokaal en met respect voor de natuur. Daarom zijn zij overgestapt op natuurinclusieve landbouw. Daarnaast lopen bij de Vossenburg de meest vrije, blije kippen van Zuid-Holland rond. Ze hebben een eigen caravan met zonnepanelen en kunnen vrij in- en uitlopen. Alle eieren worden lokaal afgezet. Nieuwsgierig? Fiets eens langs en tik eens een echt blij eitje. Ook heerlijk bij de groene asperges.

Adres: Korteweg 4, Rhoon

Verkoop asperges

Suikermais

Mais Buijtenland van Rhoon

Vossenburg Huiswinkel