Aanleg 3,5 ha hoogstamboomgaarden Buijtenland van Rhoon

Tegenwoordig zien wij nog maar een paar soorten appel- en perenrassen in de winkel, terwijl er veel meer soorten bestaan. In het Buijtenland van Rhoon, ten zuiden van Rotterdam, zijn daarom vijf kleine hoogstamboomgaarden aangelegd met historische appel- en perenrassen en andere fruit- en nootsoorten. De boomgaarden trekken vogels, vlinders en insecten aan. Ook komen er ciderappelbomen te staan, waar o.a. cidermaker CiderCider cider van zal brouwen. De aanleg van de boomgaard werd op woensdag 15 december feestelijk gevierd met een officieel moment door de voorzitter van de gebiedscoöperatie Gerard Doornbos en met het opentrekken van een fles appelcider.

Dronebeelden door Peter Ceelen van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap

Hoogstamboomgaard

Cultuurhistorische hoogstamboomgaard

In hoogstamboomgaarden staan fruitbomen met kronen op minimaal twee meter hoogte, zoals ze van oudsher groeien. In de boomgaarden komt een variatie van 43 soorten appels, peren, pruimen, kersen en walnoten. De aanleg is voornamelijk bedoeld als natuurmaatregel. Op de bloesem komen insecten af, de vruchten zijn goed voer voor vogels. De holen in bomen zijn als de bomen ouder zijn een fijne schuilplek voor steenuiltjes en op het rottend fruit op de grond komen insecten en vlinders af. Omdat er zoveel verschillende soorten groeien, is het niet nodig om bestrijdingsmiddelen of kunstmest te gebruiken. Dit alles verhoogt de biodiversiteit in het gebied en draagt bij aan het Streefbeeld dat is opgezet om het Buijtenland van Rhoon helemaal natuurinclusief te maken.

hoogstamboomgaarden Buijtenland van Rhoon

Unieke soorten 

De hoogstamboomgaarden zijn op verschillende plekken in het gebied aangeplant. Voornamelijk naast boerderijen waar van oudsher ook boomgaarden stonden voor eigen gebruik. Dit versterkt het cultuurhistorisch karakter van het gebied waar al generaties lang akkerbouw wordt gedreven en fruit geteeld. Carin Laarman ontdekte dat het niet makkelijk was om de historische rassen naar Rhoon te krijgen: “Maar het is gelukt om een mooie collectie oude appel- en perenrassen te vinden. Denk dan aan de appels Brabantse Bellefleur of Glorie van Holland of aan de Zwijndrechtse wijnpeer of de peer Winterjan.”

Ciderappels

Zeven van de negentien soorten appels die worden aangeplant zijn ciderrassen. Speciale rassen die goed geschikt zijn voor het maken van cider vanwege de bijzondere smaak en het suikergehalte. Cidermaker Wouter Bijl en lid van de gebiedscoöperatie zal die op termijn gaan verwerken: “Bij CiderCider maken wij ook eigen ciders, bij voorkeur van lokaal fruit van bijzondere rassen. Toen ik het Streefbeeld onder ogen kreeg, heb ik direct contact opgenomen. Het extensieve karakter van de hoogstamboomgaard geeft niet alleen het lekkerste fruit maar past ook perfect bij onze ambitie als kleinschalige en duurzame producent. Wij kijken er naar uit om de komende jaren hele bijzondere ciders met dit fruit te gaan maken!”

cider

 

 

 

 

Heggen en hagen

Natuurmaatregelen staan nooit op zichzelf. Juist de combinatie van verschillende onderdelen zorgt voor een enorme biodiversiteit. In Buijtenland van Rhoon vormen de heggen: knip- en scheerhagen en struweelhagen, die zijn aangelegd een belangrijke toevoeging aan de hoogstamboomgaarden en wintervoedselvelden. Samen zijn ze een belangrijke natuurinpassing voor vogels en insecten. Lees meer over de heggen en hagen via onderstaande knop.

 

 

cider

 

 

  • Vrijwilligers