Vlas in het Buijtenland van Rhoon

Na ruim 50 jaar stond er in 2020 weer vlas in de polders van het Buijtenland van Rhoon. Het verbouwen van vlas heeft veel voordelen: het is mooi om te zien, het heeft weinig water nodig en het is goed voor de bodem. We leggen je graag uit hoe vlas groeit en bloeit en wat de toepassingen ervan zijn.

vlas oogsten

Vlas in bloei

Vlas staat ongeveer twee weken in bloei. De polder kleurt paars-blauw.

Flora-akkers
Flora-akkers

Vlas uitgebloeid

Dat ziet er zo uit:

vlas oogsten

Vlas oogsten

In onderstaande video vertelt Bert over de vlasteelt en de oogst in het Buijtenland van Rhoon. Vlas kent een complexe manier van oogsten, het wordt geplukt (in plaats van gemaaid). Daarna wordt het vlasstro in de machine schoon geschud, gekeerd en achter de machine neergelegd. Hierna kan het dauwroten proces beginnen.

Het zaad (lijnzaad) wordt in de machine opgevangen.

vlas oogsten

Vlas keren

Dauwroten is het roten van het vlasstro in verschillende weersomstandigheden, zoals dauw. Door dauw en regen wordt het gewas nat, waarna zich schimmels ontwikkelen die als het ware een soort waslaag (pectine) van het vlas oppeuzelen. Als de ene kant opgepeuzeld is, dan gaan we het vlas keren. Dan begint voor de achterkant van het vlas hetzelfde proces.

vlas oogsten

Vlas in balen persen

Daarna wordt het vlas in balen stro geperst. De balen stro wordt naar de vlasfabriek in Sluiskil vervoerd.

vlas oogsten

Vlasfabriek

Als het plantje geoogst is, wat gebeurt er dan? En waar wordt vlas voor gebruikt? Lenno Vermaas van Van der Bilt Zaden en Vlas legt het uit. Na het braken, zwingelen en kammen, komt de vezel tevoorschijn. De grondstof voor o.a linnen, papier en vlasvezelcomposiet. Oersterk en vooral erg duurzaam.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.