Wereldkampioen bakt met lokale granen uit het Buijtenland van Rhoon

Meester Boulanger Peter Bienefelt droomde er altijd al van om een eigen bakkerij te hebben. Na wat omzwervingen, een wereldtitel en heel veel ervaring komt zijn droom eindelijk uit: samen met zijn vrouw heeft hij De Boulanger in Rhoon. Hier bakt hij de lekkerste zuurdesembroden met de beste ingrediënten. Zoals het graan uit het Buijtenland van Rhoon.

De Boulanger Rhoon Peter Bienefelt

Wereldkampioen

Met trots draagt Peter de titel meester Boulanger op zijn koksbuis. Bakken werd hem met de paplepel ingegoten. Peter is de 7e generatie bakkers in de familie: “Mijn oom had een bakkerij op Goeree Overflakkee en ik heb de luxe dat ik altijd wist wat ik later wilde worden.” Bakker dus. Hij begon als proefbakker bij grondleveranciers en sloot zich aan bij het Nederlands Boulangerieteam waar hij bevlogen raakte van desem. Samen met andere Nederlandse topbakkers deed hij mee met internationale wedstrijden. De kroon op zijn werk was het winnen van de wereldkampioenschappen in 2018. Het wow-bread dat hij de jury presenteerde was met zeezoutwater in plaats van zout, krenten en olijven en werd geprezen om de innovatie. Dat brood wordt af en toe nog verkocht in de Boulanger.

De Boulanger Rhoon brood
De Boulanger Rhoon

Meesterbakker 

Constant vernieuwen is kenmerkend voor Peter. Dat werd versterkt tijdens zijn opleiding tot Meester Boulanger. De hoogst haalbare titel in Nederland waar innovatief bakken een belangrijk onderdeel is. Zijn kennis van het vak deelde hij afgelopen zeven jaar via zijn adviesbureau Atelier Du Pain. Daarnaast had hij thuis een microbakkerij. Af en toe bakte hij ook iets voor de buurman en “voordat ik het wist bakte ik voor de hele buurt”. Dat was het moment dat de droom van een eigen bakkerij weer bovenkwam en twee jaar gelden was het zover. Met de Boulanger wilde hij brood bakken op een andere manier: “Met desem, duurzaam, lokaal en gezond.”

De Boulanger Rhoon bakkerij

Unieke broden

“Alles wat we in de bakkerij verkopen, moet uniek zijn,” stelt Peter, “anders doen we het niet goed.” Iedere week maken ze iets nieuws. Nu hebben ze bijvoorbeeld een brood met IPA en een Rotterdamse oude kaas met mosterdbrood. Soms gaat er wel eens iets mis, zoals desememmers die ontploffen of broden die totaal geen volume hebben. Maar daar leren we alleen maar van.

“Ik vind het leuk om nieuwe recepten te verzinnen met de oude granen.”

Peter Bienefelt brood bakken
Brood lekker van Buijten

Lokale granen uit Rhoon

Op zoek naar de beste ingrediënten kwam Peter uit in het Buijtenland van Rhoon. “Ik was op zoek naar lokale tarwe, en kwam in gesprek met De Buytenhof.” Hij was meteen enthousiast en het sprak hem aan om meer ambachtelijk te werk vanuit de gedachte van de boer en de molenaar. Bovendien komen er bijzondere oude rassen boven zoals spelt en emmer. “Ik vind het leuk om nieuwe recepten te verzinnen met de oude granen.”

Buijtenbrood

Sinds kort ligt er daarom Buijtenbrood in de schappen. Gemaakt van de Heliarotarwe van De Buytenhof en gemalen bij molen de Vrijheid in Schiedam. De graansoorten geven het brood een unieke smaak, karaktervoller en met een andere crema. Dat wordt goed ontvangen. Bewoners uit Rhoon zijn trots op hun gebied en zien het graan waar ze langsfietsen een paar maanden later op hun bord liggen. “We gebruiken nog niet voor al het brood de granen uit Rhoon, maar vanaf oktober komt de nieuwe oogst en dan gaan we er steeds meer mee werken.” 

Houd de Instagram of Facebook-pagina van de Boulanger in de gaten of vraag er naar in de bakkerij!

Peter Bienefelt brood bakken
Brood lekker van Buijten

Café de Boulanger

Aan de bakkerij zit een broodcafé vast. Ook een droom van Peter en zijn vrouw Natasja. Hier kun je lekker koffiedrinken, genieten van een heerlijk opgemaakte desemboterham, of kiezen voor een miniproeverij op een broodplank, waarbij men kennis kan maken met verschillende soorten desembrood. Er komen mensen uit heel de streek. “Bij ons draait het niet om het beleg maar om het brood. Brood moet niet het vervoermiddel zijn van het beleg.” Aanrader is de borrelplank, met verschillende soorten brood. Na een lekkere lunch of een goed brood stuurt de bakker klanten naar het Buijtenland van Rhoon, dan kunnen ze zien waar het graan vandaan komt! 

De Boulanger Rhoon cafe

Zo wordt Buijtenbrood gemaakt!

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Molenaar Theo

De Buytenhof

Graan voor bakkerij