Nieuwe voorzitter van Carnisse Grienden: Maret Rombout

Vereniging Carnisse Grienden heeft een nieuwe voorzitter. Maret Rombout neemt na acht jaar het stokje over van Leo Heezen. Met veel politieke ervaring, bergen energie en het hart op de juiste plek gaat zij aan de slag voor de vereniging. Komende tijd wil ze zich onder andere gaan inzetten voor milieueducatie. Tijd voor een kennismaking.

Maret Rombout Carnisse Grienden

Bezig bijtje

Vanaf april 2023 is Maret voorzitter van De Carnisse Grienden. Het was een kans die ze niet wilde laten lopen, ondanks haar drukke schema. Naast haar baan in het ziekenhuis zit ze namelijk ook nog in het bestuur van de stichting Bomenridders en stichting Wens & Go, die wensen vervult van inwoners met een kleine portemonnee. Ook was ze twee keer wethouder voor de gemeente Albrandswaard met onder andere de portefeuille onderwijs, jeugdzorg en educatie. “Om intensief werk aan te kunnen, moet je daarnaast iets doen waar je hart ligt en je energie van krijgt”, is het motto van Maret. Haar hart ligt bij de natuur. Dat is haar met de paplepel ingegoten, want haar vader was docent en vertelde de mooiste verhalen over het dierenleven. “En hoe kun je dan niet van de natuur houden?”

Grasklaver
Grasklaver

Natuur- en landschapsbescherming

Als je van de natuur houdt, wil je hem volgens Maret ook beschermen. De Carnisse Grienden zet zich in voor het behoud van de eeuwenoude grienden, grenzend aan het Buijtenland van Rhoon. Als lid van de gebiedscoöperatie vertegenwoordigt de vereniging de stem van de natuur, naast de stem van landbouw en recreatie.

De relatie tussen natuur en landbouw is complex

Dat is niet altijd simpel. Volgens Maret zit er wrijving tussen natuur en landbouw. “Als het economische belang hoog is, dan gaat dat ten koste van natuur. Dus we moeten altijd op zoek naar een compromis. Dat is niet alleen hier, de discussie speelt in heel Nederland, maar in het Buijtenland van Rhoon zijn de lijnen nog kort. Als we het hier in het kleine Albrandswaard niet voor elkaar krijgen, dan lukt het nergens in Nederland.”

Een goed voorbeeld is het maaibeleid. Voor de natuur is het beter als er in het voorjaar niet of minder wordt gemaaid vanwege de weidevogels en jonge reekalfjes, maar later in het jaar maaien gaat weer ten kosten van de opbrengst. Door de natuur- en agrarische partijen wordt daarom gezocht naar een compromis. In het Buijtenland van Rhoon wordt bijvoorbeeld geschouwd door vrijwilligers. Maar soms gaat dat mis, dan wordt er een reekalfje over het hoofd gezien.

“Zo’n incident is verschrikkelijk voor alle partijen. Toch is het mooi dat we samen met boeren om tafel zitten om hem direct te vragen hoe het zit. Samen hebben we gekeken naar een oplossing. Zo gaan we kijken of we kunnen experimenteren met een warmtedrone. Het is dan natuurlijk even hard tegen elkaar, maar uiteindelijk vind je elkaar op de inhoud.”

Maret Rombout Carnisse Grienden

Milieueducatie

Als nieuwe voorzitter wil Maret zich samen met de leden gaan inzetten voor milieueducatie. Voor jongeren is het ook belangrijk dat ze van de natuur gaan houden, net als zij vroeger van haar vader leerde over de natuur. Ze willen een jaarrond educatief programma ontwikkelen met leuke activiteiten. Bijvoorbeeld in het nieuw aangelegde griendje, een fantastisch initiatief van een van hun leden Renee Rooijmans. Ze willen ook mooie investeringen doen, zoals microscopen aanschaffen zodat kinderen waterdiertjes kunnen onderzoeken.

Maret Rombout Carnisse Grienden

Daarnaast gaan ze verder met het werven van nieuwe leden. Tijdens de Polderdag verwelkomden ze hun 600e lid, die kreeg een bos bloemen. Leden krijgen ook altijd als eerste de kans om zich in te schijven voor de populaire gidswandelingen. Regelmatig organiseert de vereniging griendenwandelingen onder leiding van een gids. Ook is er jaarlijks een opschoondag in maart en een natuurwerkdag in november.

Bekijk het programma van De Carnisse Grienden hier.

Vereniging Carnisse Grienden

De vereniging Carnisse Grienden zet zich in voor natuur- en landschapsbescherming in het gebied van Midden-IJsselmonde en de Oude Maas. De Rhoonse en Carnisse Grienden behoren tot de laatste overgebleven getijdengrienden in Nederland. De Rhoonse grienden liggen buitendijks en het gebied staat onder invloed van de getijdenwerking van de zee; vandaar de naam getijdengrienden. Jaarlijks organiseert de vereniging gidsenwandelingen en natuurwerkdagen. Op de website van de Carnisse Grienden staat veel informatie over de historie van de grienden en vind je mooie fiets- en wandelroutes in de omgeving.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Agenda

 

Aardbeien plukken

Kruidenrijk grasland

De polder

 

Dag van de biodiversiteit Rotterdam