Boerenroute door het Buijtenland van Rhoon

Lekker struinen tussen de natuurinclusieve gewassen en ontdek waar je eten vandaan komt. De boerenroute loopt dwars door de polder, langs de gewassen van de Buytenhof. Door de aanleg van bruggen en planken ontstaat een route waardoor je echt middenin de polder zit. Een plek waar je normaal gesproken niet kunt komen. De route is ongeveer 2,5 - 3 kilometer en daardoor ook zeer geschikt voor kinderen!

De route kan het hele jaar gelopen worden. Ook toegankelijk tijdens het broedseizoen.

Volg je ons al op Instagram? Of Facebook?

Boerenroute Buijtenland van Rhoon 2024

Bijzondere gewassen

De boeren in het Buijtenland van Rhoon telen natuurinclusief. Dat is goed voor de natuur en levert heerlijke streekproducten op. De teeltplannen veranderen per jaar, daarom is deze boerenroute ook ieder jaar weer anders. Boer Wiard Visser houdt veel rekening met de natuur. Daarom legt hij een wintervoedselveld aan en teelt hij gerst op flora-akkers, dat is goed voor de biodiversiteit. Ervaar de bijzondere gewassen met de boerenroute.

Boerenroute

Flora-akkers

Natuurinclusief telen betekent extra maatregelen voor de natuur. Flora-akkers zijn graanakkers vol bijzondere flora. Graanakkers boden vroeger een bijzonder kleurrijk schouwspel met rode klaprozen, blauwe korenbloemen, witte kamilles, gele ganzenbloemen en paarse bolderikken. Deze soortenrijke akkers waren een normaal onderdeel van het traditionele akkerbouwsysteem. Met de modernisering van de landbouw zijn zij verdwenen uit het Nederlandse landschap. Een groot aantal soorten akkerkruiden is ernstig bedreigd geworden of zelfs uitgestorven. In het Buijtenland van Rhoon brengen we die zogenaamde akkerflora weer terug in de akkers, om de soorten te herstellen en om zo insecten en bestuivers aan te trekken.

Boerenroute

Wintervoedselvelden

Een wintervoedselveld is een plek die eten en beschutting biedt aan o.a. vogels en andere kleine dieren. In het Buijtenland van Rhoon zijn daarom een aantal wintervoedselvelden vol zaden en granen aangelegd. Zo hebben de vogels ook als alle oogst van het land is nog genoeg te eten. Ook vlinders en andere insecten genieten ervan!

Boerenroute

Boerenroute

De boerenroute (voormalige struinroute) loopt dwars door de polder, langs de gewassen van de Buytenhof. Door de aanleg van bruggen en planken ontstaat een route waardoor je echt middenin de polder zit. Een plek waar je normaal gesproken niet kunt komen. Landschapsarchitect Peter legt uit waarom dat bijzonder is: “Het is zo’n verschil of je in de polder loopt of het vanaf de rand beleeft. Straks kun je het landschap en de agrarische productie echt beleven, want dan loop je naast de gewassen, in plaats van dat je er overheen kijkt.”

Boerenroute
struinroute
struinroute

Benieuwd wat anderen ervan vonden?

Merel Wilschut van de Groene Meisjes schreef er deze blog over en het verslag van Thegreenlist lees je hier.

struinroute

Beleef de unieke polder van van Rhoon en kom Lekker naar Buijten!

Buijtenland van Rhoon

Het Buijtenland van Rhoon is een prachtig stukje cultuurhistorische polderlandschap. Wij zijn de eerste in Nederland die landbouw, natuur en recreatie op deze schaal en intensiteit met elkaar verbindt. Op deze plek willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Andere struiners

De polder

Dag van de biodiversiteit Rotterdam