Nieuw lid van de coöperatie: Bierbrouwers Vet & Lazy

Wat een nieuws! Bierbrouwers Vet & Lazy zijn lid geworden van gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. De brouwers zijn al lange tijd bezig met duurzaamheid en circulariteit en nu gaan ze ook met lokale granen uit Rhoon werken. Drink een fris biertje met granen uit Rhoon in het centrum van Rotterdam. Tijd voor een kennismaking.

maart 2022 - in hun voormalige pub up bar

Vet & Lazy Buijtenland van Rhoon

Waarom Vet & lazy?

“Je mag zelf kiezen wie wie is”, grappen oprichters Okke & Ruben over de naam Vet & Lazy. Ze kennen elkaar al uit hun studententijd: “Toen de brouwerij ging lopen, hoopten we dat het zo goed zou gaan dat we weer gewoon dik en lui op de bank konden zitten, net als toen. Maar we zijn nog steeds heel hard aan het werk.” Het eerste biertje brouwden ze omdat ze zin hadden in lekker bier en ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’. Ze kozen voor witbier, want dat schijnt het lastigst te zijn om te brouwen. Het was verrassend lekker en voor ze het wisten liepen de zaken heel erg goed. Nu is hun ‘Dubbelwit zomerfit’ nog steeds favoriet. Net als ‘Je moeder’ de tripel die net zo lekker is als… precies! ‘Je moeder’ wordt dan ook graag besteld aan de bar van hun brouwerij in Rotterdam.

Vet & Lazy Buijtenland van Rhoon
Vet & Lazy Buijtenland van Rhoon

Circulair & duurzaam gebrouwen

Naast lekker bier wilde Vet & Lazy ook op een duurzame manier brouwen: “Duurzaamheid is de enige weg voorwaarts. Wij hebben ons bedrijf van begin af aan op duurzaamheid gebouwd en daarom krijgen we unieke kansen zoals werken met het graan uit Rhoon.” Ze brouwen dan ook in Blue City, het voormalig zwembad dat nu een circulaire hub is. Ze gaan ver in die circulariteit, zo vangen ze de energie op van het verhitten van het graan en gebruiken die voor het verkoelen van het bier. Van hun bierbostel (restproduct van het brouwen) wordt in Blue City koekjes gebakken en zeep gemaakt.

Vet & Lazy Buijtenland van Rhoon

Lokaal

Kers op de duurzame taart is dat ze nu brouwen met lokale gerst uit het Buijtenland van Rhoon: “Als kleine brouwerij is dat vaak lastig. Wij zijn met onze neus in de boter gevallen.” Dat gerst wordt op een natuurvriendelijke manier geteeld, met bijvoorbeeld akkerbloemen in het veld. Dit heeft natuurlijk invloed op de prijs, want op de reguliere graanmarkt is die een stuk lager. Dat maakt Vet & Lazy niet uit, zij ergerden zich aan de anonimiteit van de keten: ”Als wij graan inkochten was het onmogelijk om te achterhalen waar het vandaan kwam. Vaak zitten er wel acht partijen tussen boer en brouwer.” Dat ze nu gewoon langs het graanveld kunnen, vinden ze prachtig: “Je kunt nu ouwehoeren met de boer over welk graan het beste past.”

Vet & Lazy Buijtenland van Rhoon
Vet & Lazy Buijtenland van Rhoon

Heeft dat duurzame graan ook nog invloed op de smaak? Volgens Vet & lazy wel: “Het bier is lekkerder. Het smaak frisser, heeft meer laagdiepte en geeft mooie citrustonen.”

Vet & Lazy Buijtenland van Rhoon

Vet & Lazy in de Albert Heijn en Jumbo

Lekker en duurzaam: het is een gouden combinatie. Dat vonden ook de Jumbo en de Albert Heijn, daarom zijn de bieren te vinden in de supermarkt. Daar zit nog een leuk verhaal achter: “Toen wij in gesprek gingen met Albert Heijn namen we een koelbox vol bier mee, want dat deden we altijd bij kroegen. Zaten we daar om tien uur ’s ochtends met het management van Albert Heijn. Dat hadden ze nog nooit meegemaakt.”

Vet & Lazy Buijtenland van Rhoon

Verbinden

Als lid van de gebiedscoöperatie zien ze een rol als verbinder: “Omdat we nu een directe werkrelatie hebben met de boeren kunnen we elkaar helpen. Zo kijken we naar een manier om circulair te bemesten, met bier- en koffieresten. Op deze organische manier is er geen kunstmest nodig. Dat is goed voor de bodem en met de hoge gasprijzen komt dat nu economisch ook goed uit. Ons duurzaamheidsnetwerk komt goed van pas en zo kunnen we samen de keten sluiten.”

Na een succesvolle crowdfundingscampagne heeft bierbrouwer Vet & Lazy hun nieuwe bar geopend: De Bierkaai! Een circulaire bar met het mooiste uitzicht van Rotterdam. Daar werken ze graag samen met andere brouwers. Ze serveren bijvoorbeeld het Rhoons Blond van De Vaanbrouwers.

Benieuwd naar de duurzame bieren van Vet & Lazy? Ze zijn verkrijgbaar bij De Albert Heijn en Jumbo, via bierspeciaalzaken of breng een bezoek aan de gezellige pub in de Oude Haven.

Vet & Lazy Buijtenland van Roon