Molen De Vrijheid in Schiedam maalt natuurvriendelijk graan

Sinds zijn zevende is Theo De Rooij al gefascineerd door molens en mocht hij van een molenaar in Werkendam een dagje meehelpen. Nu jaren later is hij molenaar van molen De Vrijheid in Schiedam. Daar worden dagelijks verschillende graansoorten gemalen tot meel. Waaronder het graan uit het Buijtenland van Rhoon.

Molen de Vrijheid in Schiedam

Vroeger & nu

Molen De Vrijheid werd in 1795 gebouwd en heeft een rijke historie. De trappen zijn nog steeds in originele staat, maar wel wat versleten. Dat is niet gek. Theo: "Vroeger werkten er acht mensen zestien uur per dag in deze molen." De Vrijheid is momenteel eigendom van De Schiedamse Molens en Theo mag zich de molenaar van De Vrijheid noemen. Wist je dat de molen wel 70.000 kilo aan graan kan opslaan? Genoeg voor heel veel bakkers.

Heliaro tarwe
Theo de Rooij molenaar

Samenwerking

Sinds kort werkt het Buijtenland van Rhoon samen met molen De Vrijheid. Het heliaro-tarwe van de boeren in het gebied wordt hier gemalen voor verschillende bakkerijen in de omgeving, zoals De Boulanger in Rhoon. In deze video zie je hoe het graan van akker naar bakker gaat!

Dit gebeurt er met het meel!

Wandeling langs de molens

Ontdek de molens in Schiedam waaronder molen De Vrijheid met deze wandeling langs het molenerfgoed. Een initiatief van De Schiedamse Molens. Het meel dat wordt gemalen in molen De Vrijheid is te koop in molenwinkel De Walvisch.

Molen de Vrijheid
Graan voor molen de Vrijheid
Tarwe meel buijtenland

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.