Rhoonse Lente

De Rhoonse lente is een lekker fris biertje gebrouwen door de Vaanbrouwers. Hij smaakt naar citrus en heeft tonen van dennen. Gemaakt van oergraan uit het Buijtenland van Rhoon, geteeld door boeren Arjo klok en Wiard Visser. Tussen het graan groeien akkerbloemen om insecten en bestuivers zoals bijen aan te trekken. Een herlijk terrasbiertje dat nu verkrijgbaar is bij de Buytenhof. Zo geniet je tussen de landbouwvelden van de Rhoonse lente.

Rhoonse Lente Buijtenland van Rhoon

Gerst tussen akkerbloemen

In het Buijtenland van Rhoon groeit het gerst van vroeger tussen gekleurde akkerbloemen. Dit trekt extra veel insecten en bestuivers aan. Boer Arjo Klok en Wiard Visser telen dit duurzame graan. Op de flora-akkers worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en niet bemest. Er groeien daarom bloemen en kruiden tussen het graan. Voor kieviten een hele fijne plek om te broeden.

Rhoonse Lente Buijtenland van Rhoon
Rhoonse Lente Buijtenland van Rhoon
Rhoonse Lente Buijtenland van Rhoon

De Vaanbrouwers

Met een missie klopte Bert Wilschut van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon twee jaar geleden aan bij de Vaanbrouwers: "Op de flora akkers telen we oude gerstrassen. Deze rassen zijn minder productief, maar wel bijzonder goed voor de bodem en de biodiversiteit. Het leek mij fantastisch als een bierbrouwer uit de buurt ermee zou gaan experimenteren." Vaanbrouwers: "Het Buijtenland van Rhoon heeft mooie granen dus toen ze vroegen of wij daar een biertje van wilden brouwen, waren we meteen enthousiast. Het kiemgetal van granen is heel belangrijk voor een lekker biertje. Bij de granen uit Rhoon is dat kiemgetal bijzonder hoog." Inmiddels is het derde biertje een feit. Na de Rhoons blond volgde een Rhoons bok en nu een Rhoonse lente.

Gerst voor Rhoonse Lente
Rhoonse Lente Buijtenland van Rhoon
De Vaanbrouwers

Rhoonse lente op het terras

De Rhoonse lente is fris en smaakt naar citrus met tonen van dennen. Een perfect terrasbier. Hij is nu verkrijgbaar op het terras van de Buytenhof.

Rhoonse Lente Buijtenland van Rhoon

Benieuwd hoe het bier wordt gebrouwen? Bekijk de video waar we langsgaan bij de Vaanbrouwers.