Lokaal winterrecept uit het Buijtenland

In coronatijd is lokaal eten populairder dan ooit. Dat vinden wij in het Buijtenland van Rhoon fantastisch. In ons poldergebied dicht tegen Rotterdam aan, streven wij naar korte voedselketens. Een korte afstand dus tussen boer en bord. De producten uit het Buijtenland vinden hun weg naar de keukens in Rotterdam en omstreken.

Nu de winter nadert, verschijnen er meer winterse producten op de akkers. Het is knollen- en kolentijd. Producten die tegen een koutje kunnen en flink de magen vullen. Laten wij daar nou net een lekker en eenvoudig recept voor hebben!

Winterrecept

Koken met de producten uit het Buijtenland van Rhoon

Het leuke van lokaal kopen is dat je weet wat je eet en waar het vandaan komt. Maak een rondje door het gebied en sprokkel zo je avondmaal bij elkaar. Lekker van Buijten. Wat dacht je van een quiche?

Wat heb je nodig?

Dit recept is voor 2 personen:
- 250 gram spruitjes
- 1 of 2 uien
- 1 middelgrote aardappel
- 250 gram pompoen
- Tijm
- 2 eieren
- Melk of crème fraîche
- Hartige taart deeg

Spruiten
Buytenhof

Lekker van Buijten!

De middelgrote spruiten en gele uien zijn geteeld door Gert van Herk en heb ik online via de website van Rechtstreex besteld. Dit is een soort van online supermarkt met alleen maar verse en seizoensgebonden producten uit de regio Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Gouda. Er zijn meer dan 40 ophaalpunten, dus wellicht is er ook één bij jou in de buurt.

Snel even langs bij zorgboerderij De Buytenhof voor alouette aardappelen en een mooie oranje pompoen. Bovendien verkopen ze hier ook melk! De verse tijm komt van het plantje dat ik afgelopen zomer al bij hen had gekocht. Voor wie de Buytenhof nog niet kent, raad ik aan een rondje over het erf en langs de moestuinen te lopen. Zie hoe verschillende producten groeien, neem een kijkje bij de varkens of doe inspiratie op voor hartige en zoete gerechten bij de theeschenkerij. Ook hier proef je het seizoen.

De Buytenhof is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

aardappelen
Varken

Eieren kopen bij de boer

Als ik in het Buijtenland van Rhoon ben, vind ik het altijd erg leuk om nog even langs de Kipcaravan van boerderij De Vossenburg te gaan. Hier wonen ongeveer 250 scharrelkippen, die gemiddeld 300 eieren per jaar leggen. Elke dag rapen ze de eieren, zodat ze vers in de winkel liggen. Heerlijk voor de quiche!

De winkel is zeven dagen per week geopend van 06.00 tot 22.00 uur.

Vlas veld
Machine vlas

Koken maar!

Oven aan
Zet de oven aan op 180 graden.

Wassen
Was alle groenten goed. Ik schil de aardappelen en pompoen niet, want ze zijn onbespoten en eetbaar.

Snijden
Snijd de spruiten doormidden, de uien in ringen, de pompoen in blokjes en de aardappelen in plakjes. Zorg dat de groenten makkelijk in de quiche passen.

spruiten snijden
Groenten snijden

Deeg
Je kunt hartige taart deeg kopen of zelf maken met bloem, boter, ei en zout. Vet de springvorm of ovenschaal in en bekleed het met de deeg. Prik wat kleine gaatjes in de bodem.

Mengsel
Klop de eieren los met room of melk en breng op smaak met een snufje peper.

Quiche
Quiche gebakken

Quiche maken
Voeg alle groenten en de tijm in de vorm. Zorg ervoor dat de groenten goed passen, zodat er geen grote ruimtes ontstaan. Voeg het eimengsel er aan toe. Je kunt er eventueel kaas op strooien. Dit heb ik niet gedaan, omdat dan de bovenkant niet meer mooi zichtbaar is.

Bakken maar!
Bak de quiche ongeveer 40 minuten in de oven. Tussendoor checken.

Geniet er van!

www.buijtenland-van-rhoon.nl/eten

Vlas veld