Natuurinclusief telen zonder spuiten

Nelis van der Bok waakt over de suikerbieten

Bij natuurinclusieve landbouw mag niet worden gespoten met bestrijdingsmiddelen tegen insecten. Het is daarom belangrijk om schadelijke soorten, zoals de bladluis, te beschrijden met natuurlijke vijanden en dat luistert nauw. Consortiumlid Nelis van der Bok van Delphy doet onderzoek naar de bladluis bij suikerbieten: ‘Het is een struggle of life op de bietenpercelen.’

suikerbieten

Nelis van der Bok

Nelis van der Bok, Specialist Bodem, Water en Bemesting bij expertisecentrum Delphy kijkt wekelijks in de suikerbietpercelen van het Buijtenland van Rhoon of de bladluizen onder de schadedrempel blijven. Naast aantallen is ook de soort bladluis belangrijk. Er zijn luizen die virussen overbrengen. Daar ligt de schadedrempel laag en moeten roofvijanden flink aan de bak om deze luizen aan te pakken en uitbreiding te voorkomen. De zwarte bonenluis veroorzaakt (bij grotere aantallen) vrijwel alleen zuigschade. De bladeren krullen op waardoor de suikerbiet kleiner blijft en de akkerbouwer minder suikeroogst.

Soldaatje

Foto: Niels van der Bok

Bladluisbestrijders

Ondanks de kou in mei is er incidenteel een luizenpopulatie ontstaan in het Buijtenland van Rhoon. Zo zie je bijvoorbeeld dat een luispopulatie door mieren wordt beschermd. De zoetstof die de luis uitscheidt, wordt door de mieren geconsumeerd. Andersom beschermen de mieren de populatie tegen bladluisbestrijders. Gelukkig zien we op de percelen het aantal roofvijanden toenemen, zoals het lieveheersbeestje, het soldaatje (weekschildkever), de loopkever en zelfs al eieren van de gaasvlieg. Het is een struggle of live op de bietenpercelen. Een spannende struggle voor de akkerbouwer. De strijd tegen virussen is essentieel voor een goede gewasopbrengst.