Het Wildhuys: wild van wild

Voor de vierde keer achter elkaar won Het Wildhuys in 2023 een landelijke gouden beker met hun wildrookworst op basis van wilde gans. Daarnaast is het een officieel erkend Groene Hart Streekproduct! Het vlees is niet alleen lekker, maar ook nog eens duurzaam en lokaal. De ganzen komen namelijk uit Rhoon en de Krimpenerwaard. Waarom de rookworsten zo lekker zijn? Dat moet je volgens oprichter Simone zelf maar proeven.

Ze staan wekelijks op de Rotterdamse Oogstmarkt, dus wij gingen langs!

Het Wildhuys Simone

Het Wildhuys werkt samen met jagers uit de Krimpenerwaard en het Buijtenland van Rhoon. Het ganzenvlees krijgt een duurzame bestemming, namelijk op het bord.

Belangrijk voor de biodiversiteit

Simone en Bram zijn oprichter van Het Wildhuys. Ze vormen samen een unieke combinatie, waarbij Simone jaagt en Bram zich meer dan thuis voelt in de keuken, altijd op zoek is naar nieuwe smaken en de marketing voor zijn rekening neemt. Het jachtgebied van Simone zit in de Krimpenerwaard, waar ze voornamelijk op ganzen jaagt. Dat is erg belangrijk voor de biodiversiteit in het gebied, legt ze uit. “Ganzen hebben het zo erg naar hun zin in de polder dat ze niet meer wegtrekken. Voor deze overzomerende ganzen is er voldoende te eten en het is lekker drassig; dé perfecte omstandigheden om veel jongen groot te brengen. Die kleine ganzen bewaken ze erg agressief, en dat is een bedreiging voor onder andere de weidevogels. Om de biodiversiteit in een gebied goed te houden, is het dus belangrijk om te jagen. Anders neemt deze soort de overhand. Bovendien hebben boeren veel last van ganzen op hun perceel, die richten veel schade aan op de akkerbouw en het grasland.” Het Wildhuys werkt samen met jagers uit de Krimpenerwaard en het Buijtenland van Rhoon. Het ganzenvlees krijgt een duurzame bestemming, namelijk op het bord.

Het Wildhuys op de Rotterdamse Oogst

Zelfs vegetariërs zijn er wild van

Bram bedenkt lekkere recepten met het wildvlees. Naast ganzenvlees bereiden ze ook hazen en eenden. Dat heeft ze tot nu toe geen windeieren gelegd, vier keer achter elkaar wonnen ze goud met de ganzenrookworst en zijn ze de beste van Nederland. Een broodje rookworst is te proeven op de Oogstmarkt, waar ze tegenwoordig wekelijks staan. Best een uitdaging omdat ze allebei nog een vaste baan hebben. Ze krijgen er gelukkig veel voor terug. Het leukste compliment dat Simone kreeg, is dat zelf vegetariërs het vlees graag eten. “Voor vegetariërs is dit het ideale stukje vlees. De dieren hebben een vrij leven gehad. Bovendien heeft het een lage footprint. Het vlees is er namelijk toch al en omdat het lokaal is, kost het weinig voedselkilometers. Ik kan wel zeggen dat dit het meest duurzame vlees is dat je kunt krijgen.”

Het Wildhuys prijs

Bereiden van ganzenvlees

Volgens Simone en Bram is ganzenvlees enorm lekker. Het smaakt vrij zacht, anders dan je zou verwachten bij wild. “Wilde gans heeft een zacht mondgevoel en geen erg extreme wildsmaak; dat maakt het een fijne basis voor veel van onze producten”, vertelt Bram. Zijn favoriet? “Onze shoarma! Maar ook voor een gansfilet, kort rosé gebakken - als biefstuk, een salade met wat lokale blauwe bessen en gebakken aardappeltjes mag je me wakker maken, hoor.”

Verkooppunten

De producten van Het Wildhuys zijn verkrijgbaar bij de boerderijwinkel van De Buytenhof, elke zaterdag op de Rotterdamse Oogstmarkt, in de webshop van Het Wildhuys en bij diverse verkooppunten in de regio (zie www.hetwildhuys.nl/waar/)

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Lokaal bier

Rhoonse Wijze bier

Appelcider