Wandeling: Zo groen als vlas

Wandeling door het Buijtenland van Rhoon met gebiedsbeheerder Arjan Ponsen, bezoek aan de vlasvelden en afsluiten met een zomers drankje op het terras.

Startlocatie: De Buytenhof, Rijsdijk 98, Rhoon

vlas

Vlas als Botanical Monument

De Botanical Monuments zijn 26 groene plekken in Rotterdam die onderdeel uitmaken van de 11e editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). 

Tot in de jaren zeventig bloeiden de velden blauw rond Rhoon. Vlas zorgde voor veel werkgelegenheid in de Nederlandse textielindustrie. De opkomst van plastics in de jaren zestig van de vorige eeuw ging ten koste van veel van de technische toepassingen van linnen. Daar bovenop kwamen nog goedkoop katoen en de concurrentie uit lagelonenlanden. Daardoor verdween de textiel uit ons land en het vlas nagenoeg van de akker.

Sinds 5 jaar is vlas weer terug in het Buijtenland van Rhoon en kleuren de polders van april tot en met de langste dag zo groen als vlas. Daarna gaat het vlas in bloei. Gelukkig bloeien niet alle bloemetjes tegelijk. Gedurende een week of twee is het een komen van gaan van lilablauwe stipjes. En kleuren de polders van Rhoon twee weken in de ochtend blauw. Vlas bloeit van zonsopgang tot een uurtje of 11. In augustus start de pluk.

Vlas is een natuurvriendelijk, duurzaam gewas en goed voor de biodiversiteit met onverwachte en veel mogelijkheden. Ontdek het in het Buijtenland van Rhoon. Een prachtig stukje cultuurhistorische polderlandschap op slechts 10 kilometer van Rotterdam. Nergens in Nederland wordt op zo’n grote schaal geëxperimenteerd met ‘natuur-inclusief boeren’.

wandelen en fietsen in Rhoon

Meer informatie

Datum: Vrijdag 19 juli 2024

Tijd: 10.00 tot 12.30 uur

Locatie: Zorgboerderij De Buytenhof, verzamelplaats op het plein voor de boerderijwinkel, Rijsdijk 98, Rhoon

Kosten: 8 euro exclusief administratiekosten

Tickets via deze link: www.eventbrite.nl/e/tickets-wandeling-zo-groen-als-vlas-938506557377 

Vragen? Neem contact op met het Buijtenland van Rhoon via info@buijtenland-van-rhoon.nl.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!