De nieuwe natuurvriendelijke oevers inzaaien

april 2023

Na weken met regen, konden de natuurvriendelijke oevers eindelijk worden ingezaaid in het Buijtenland van Rhoon. Afgelopen jaar zijn er een flink aantal oevers schuin afgegraven, wat enorm natuurvriendelijk is voor de natuur. Hoe geleidelijke de oever is, hoe meer bloeiende planten er kunnen groeien. Het inzaaien werd gedaan door Biodivers. Tijdens het inzaaien werd een speciaal inheems kruidenmengel gebruikt. Peter de Groot van Biodivers legt uit wat er zo speciaal is aan dit mengsel. 

Natuurvriendelijke oevers inzaaien
Natuurvriendelijke oevers inzaaien
consortium

Inheemse zaden

Biodivers is een bedrijf dat zaden oogst in de natuur en daar ook uitzaait. Peter de Groot legt uit waarom het belangrijk is dat de zaden uit de Nederlandse natuur komen: “Het genetisch materiaal van de soorten die in Nederland voorkomen, dienen dan ook bij voorkeur in Nederland te worden uitgezaaid. Het genetisch materiaal van planten hoort namelijk bij genetische variatie van insecten die hier voorkomen. Beide zijn op elkaar afgestemd in zowel het seizoen en dus tijd en als regio.” 

Natuurvriendelijke oevers inzaaien zaaimengsel
Natuurvriendelijke oevers inzaaien

Glanshaverhooiland

De zaden die zijn ingezaaid in de oevers komen uit Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland, waar Biodivers zelf zaden teelt. In het zadenmengel zitten verschillende gewassen zoals knoopkruid, margrieten en smalle weegbree die van oudsher in Nederland voorkwamen, maar nu niet meer zo vanzelfsprekend voorkomen in weilanden of oevers. Deze soorten komen ook voor in glanshaverhooilanden. Dat zijn hooilanden met (zeer) bloemrijke vegetaties die van waarde zijn voor bijzondere akkerflora en akkervogels. Glanshaverhooiland is in Nederland steeds zeldzamer. 

Natuurvriendelijke oever

Speciale eg

Het mengsel werd met de hand ingezaaid, want machinaal lukt dat niet. Er staat te veel wind, de oever is te schuin en de sloot te diep. Bovendien is het mengsel heel natuurlijk en grofmazig, het bevat een aantal grassoorten en daar kan de machine niet mee overweg. Om de oever zaaiklaar te maken, moest een wiedeg speciaal worden omgebouwd naar een kleine uitvoering op arm. Daardoor ging de eg minder diep de aarde in en hiermee werd de grond rul gemaakt. Binnenkort zullen de eerste plantjes uitkomen en komende jaren zullen de oevers steeds meer in bloei komen te staan. 

Natuurvriendelijke oevers inzaaien

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Aanleg oevers

Natuurvriendelijke oever Buijtenland van Rhoon

Driepolderpunt

De polder

Recreatie wandelen struinroute