Flora-akkers als basis voor brood en bier

Bloemrijke akkers waren begin vorige eeuw nog gemeengoed. Tegenwoordig zijn dit soort akkers beperkt tot natuurgebieden en akkerreservaten. Lokale afzet van de granen in de korte keten bieden echter perspectief voor dit natuurdoeltype. Een natuurinclusief werkende boer is de ideale beheerder, en kan de samenwerking aangaan met brouwers, molenaars en bakkers.

Bron: EKOLAND november 2023

Emmertarwe

Verdienmodel voor hoogwaardige akkernatuur

In november 2023 schreef vaktijdschrift EKOLAND samen met het Louis Bolk Instituut een artikel over de flora-akkers in het Buijtenland van Rhoon. Deze akkers zijn goed voor biodiversiteit en het behoud van zeldzame akkerkruiden. Voor lokale afnemers is dit graan van meerwaarde. Bierbrouwers Vet & Lazy en de Vaanbrouwers en bakkers Das Brot en De Boulanger werken bijvoorbeeld graag met dit graan. Een interessant verdienmodel voor hoogwaardige akkernatuur.

Lees het volledige artikel via onderstaande PDF.

Graan
Graan voor bakkerij
Gerst voor Vaanbrouwers gewasbord

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Akkerflora

Natuurinclusief

vlas