Help mee met het schouwen van reekalfjes

In het voorjaar leggen vogels een ei en krijgen reeën jonge kalfjes. De kalfjes schuilen graag in de hoge maaigewassen en groenbemester. Veilig voor vijandelijke dieren, maar voor de boer die in het veld werkt niet zichtbaar. Daarom wordt in het Buijtenland van Rhoon geschouwd op reekalfjes zodat de boeren daar rekening mee kunnen houden tijdens hun werkzaamheden in het veld. Dit jaar wordt er voor het eerst met behulp van een drone geschouwd. Wij zoeken vrijwilligers die daarbij willen helpen. Help je mee?

Broedseizoen in het Buijtenland van Rhoon

Schouwen met behulp van een drone

Van bovenaf is het veel makkelijker om reekalfjes en andere kwetsbare fauna te zien in het veld. Daarom wordt er dit jaar voor het eerst geëxperimenteerd met de inzet van een drone die werkt met een warmtecamera. Nadat er een dier gespot is door de drone, wordt er een wasmand overheen gezet zodat de plek goed zichtbaar is en het kalfje niet onverwacht en ongezien wegrent. Hiermee proberen wij zo veel mogelijk jonge dieren te beschermen.

Lees hier meer over de inzet van drones voor reekalfjes.

Broedseizoen in het Buijtenland van Rhoon

Help mee met schouwen

Gedurende 9 weken van 15 april tot en met 15 juni op dagen van maandag tot en met zaterdag wordt er tussen ca 04.00 - 09.00 geschouwd. Per keer zijn er minimaal 2 tot 3 vrijwilligers nodig per drone. Zij worden aangestuurd door iemand van de Wildbeheereenheid of de Gebiedscoöperatie. We hebben een rooster gemaakt waarin je zelf kan aangeven wanneer je beschikbaar bent en tegelijkertijd kan zien wanneer nog hulp gewenst is. Idealiter ben je gedurende 6 weken op dezelfde momenten inzetbaar.

Hoe werkt het?

Tijdens de schouw is er altijd iemand aanwezig is van de Wildbeheereenheid of de Gebiedscoöperatie. Per week wordt een Whatsappgroep aangemaakt. Hierin wordt minimaal 48 uur voorafgaand aangegeven wanneer wie aanwezig is bij de schouw. Middels een vlaggetje en wasmand worden de plekken gemarkeerd waar reekalfjes zijn gespot. Zodra de schouw is volbracht wordt deze informatie ook doorgegeven aan de boer zodat hij daarna kan gaan maaien. Na het maaien worden de wasmand en vlaggetjes weer verwijderd.

Voor vragen is het mogelijk om contact op te nemen via activiteiten@buijtenland-van-rhoon.nl

Aanmelden als vrijwilliger

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Broedseizoen

Broedseizoen in het Buijtenland van Rhoon

Ontdek het gebied

Broedseizoen in het Buijtenland van Rhoon