Kruidenwandeling in Buijtenland van Rhoon was een succes: ‘Van deze plant kun je Chai thee maken’

Op zondag 21 mei 2023 werden in het Buijtenland van Rhoon drie kruidenwandelingen georganiseerd. Wildplukgids Gydo van Buit liet de deelnemers zien hoeveel bijzondere planten en kruiden er groeien op een doodgewoon stukje wandelpad. 

Kruidenwandeling_Gydo

Broedseizoen

De wandelingen startten bij monumentale boerderij de Portlandhoeve. Omdat de Portlandpolder tijdens het broedseizoen is afgesloten, liep de groep een deel van het Vossenpad. Het was geen enkel bezwaar om niet van het pad te mogen afwijken, want zelf op een klein stukje dijk zijn al genoeg bijzondere planten te vinden. 

Wildplukken regels

Aan het begin van de wandeling legde gids Gydo een aantal regels uit rondom het plukken: “Pluk niet te veel, geen zeldzame soorten en zoek altijd op of een plant wel eetbaar is.” Officieel is wildplukken verboden omdat het de natuur niet mag verstoren. Volgens Gydo is het echter wel belangrijk om je bewust te worden van je omgeving. “Door te weten hoeveel bijzondere planten en bloemen er om ons heen groeien, zullen we er meer waardering voor hebben. En waardering voor natuur en milieu is erg belangrijk in deze tijd.” Dat gezegd hebbende ging de groep op pad. 

Russische Chai en wilde Kamille

Al snel had de groep buit. Langs de waterkant groeit het Wilgenroosje. Een plant waar in Rusland Ivan Chai-thee van wordt gemaakt. Vernoemd naar een veel voorkomende Russische naam: Ivan. Deze thee schijnt een rustgevende werking te hebben. Even later bespeurt de groep nog een veel gebruikt ingrediënt voor in de thee: Kamille. Het wordt duidelijk dat een klein stukje natuur al een volledige theemelange kan opleveren. 

Kruidenwandeling Gydo

Een andere kijk op de natuur

Na een uur op pad te zijn geweest met de enthousiaste Gydo kijken de deelnemers al heel anders naar de natuur om zich heen. “Eerst kon ik de smalle weegbree nergens vinden, en nu kan ik hem niet meer ontzien.” Precies wat het doel was van deze wandeling. 

Wandel ook mee met de gebiedsbeheerder

Het Buijtenland van Rhoon organiseert vaker wandelingen in de natuur zoals de seizoenswandelingen met de gebiedsbeheerder. Bekijk de agenda voor het actuele aanbod. Ook Gydo van Buit organiseert wildplukwandelingen in het hele land. De agenda staat op zijn website.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Proef meer!

Boer Adjan Vos

Driepolderpunt

De Buytenhof