Zwarte tentjes in het Buijtenland van Rhoon
Heb je de zwarte tentjes gezien in het Buijtenland van Rhoon? Ze zijn niet om in te kamperen, al wordt dat wel vaak gevraagd, vertelt onderzoeker Iryna Litovska. Ze onderzoekt vanuit de Wageningen University & Research (WUR) hoe het zit met de biodiversiteit bij duurzame landbouw. Een uniek onderzoek dat de hele kringloop in beeld brengt. De resultaten kunnen een voorbeeld zijn voor alle boeren in Nederland.
mei 2022
Wat zit er in de tentjes?
De tentjes van één bij één meter, zijn leeg. Ze worden ook wel piramidevallen genoemd. Bovenin de piramide zit een pot met vloeistof. Omdat het binnen in de tent donker is, vliegen of lopen de insecten naar het licht en komen zo vanzelf in de vloeistof terecht. Onderzoeker Iryna kan ze dan gaan onderzoeken. “De tentjes staan op verschillende plekken in het Buijtenland. Zo kan ik het verschil onderzoeken tussen insecten in de verschillende velden en gewassen.”
Wat wordt er onderzocht?
Iryna onderzoekt welke soorten insecten er voorkomen in de verschillende gewassen en wat de impact is van verschillende factoren zoals landbouwmethodes op insecten. “We werken samen met Sovon vogeltelling Nederland, dus we krijgen ook de data van de vogeltellingen. Die twee combineer ik, want insecten zijn niet alleen belangrijk voor de bestuiving maar ook als voedsel. Dit onderzoek kan laten zien hoe belangrijk insecten zijn voor vogels. Dit weten we deels al, maar door het met data aan te tonen, wordt het een feit.”
Waarom in het Buijtenland van Rhoon?
“Omdat er in het Buijtenland van Rhoon veel verschillende gewassen staan op een klein oppervlakte. Naast landbouwgewassen vind je veel kruidenrijke graslanden en dijken. Dat levert veel verschillende habitats op voor insecten dus dat is fijn om te onderzoeken. Bovendien wordt er door de boeren geen insecticide gebruikt, waardoor er veel insecten te tellen zijn. De boeren hier werken graag mee.”
Hoe lang staan de tentjes er?
De tentjes staan heel de zomer verspreid over verschillende percelen in Rhoon: “Ik plaats steeds zestig tentjes voor één week op de velden. In totaal doe ik onderzoek op 120 velden, en komt er tijdens het seizoen op elk veld drie keer een tentje te staan. Ik startte in april 2022 en eindig begin juli.” Het promotieonderzoek duurt in totaal vier jaar. Dit jaar en ook komende twee jaar worden de insectenvallen geplaatst en in de toekomst wordt ook onderzoek gedaan naar bestuivers en natuurlijke vijanden.
Wat gebeurt er met de resultaten?
“In herfst en winter worden de insecten onderzocht in het lab en zien we de eerste resultaten. We weten al iets van vorig jaar, dat was een testjaar. We zagen al dat er op de dijken veel insecten voorkwamen.”
De uiteindelijke resultaten worden gedeeld met de boeren. Dat geeft ze inzicht in hoe het ervoor staat met de biodiversiteit en op welke manier ze insecten op een natuurlijke manier kunnen bestrijden. In de toekomst kunnen ook anderen boeren van deze kennis profiteren om duurzamere landbouw te voeren.
Tot slot, wat vind je het leukst aan dit onderzoek?
“Het leukst vind ik dat het gerelateerd is aan agricultuur in combinatie met biodiversiteit. Dat is belangrijk, want uiteindelijk heeft iedereen voedsel nodig. En het is een prachtig gebied!”