Exclusieve wandeling naar de archeologische opgraving tijdens Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 is rijksmonument de Portlandhoeve opengesteld voor bezoekers. Van 10.00 – 17.00 uur zijn de pronkkamer (voorkamer) en het portret van het vrouwtje van Portland te bezichtigen. Ook zijn er twee exclusieve gidswandelingen naar een bijzondere archeologische opgraving.

Archeologische opgraving in het Buijtenland van Rhoon

De Portlandhoeve

De Portlandhoeve is een monumentale boerderij uit 1803 in de Portlandpolder in het Buijtenland van Rhoon. Er zijn nog veel originele details bewaard gebleven zoals de prachtige schouw, de rietgedekte schuur en ‘het vrouwtje van Portland’ dat door een Franse soldaat op de voordeur is geschilderd. Tijdens Open Monumentendag is de Portlandhoeve gratis te bezoeken. De huidige bewoner van de boerderij, leden van de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard en andere experts vertellen over de historie van de polders en het monument.

Archeologische opgraving in het Buijtenland van Rhoon
Archeologische opgraving in het Buijtenland van Rhoon

Exclusieve wandeling naar de archeologische opgraving

Tijdens de werkzaamheden van de natuurvriendelijke oevers werd vorig jaar in de Portlandpolder een bijzondere opgraving gedaan. Het gaat om funderingsresten van een ronde stenen poldermolen die is gebouwd toen de polder eind 18e eeuw werd aangelegd. De zogenaamde grondzeiler werd vroeger gebruikt om het grondwater op peil te houden en de polders droog te houden. Speciaal voor Open Monumentendag organiseert de gebiedscoöperatie twee exclusieve wandelingen naar de opgraving onder leiding van experts. Zij vertellen alles over de opgraving, de functie van de molen en het dagelijks leven van de molenaar.

Open Monumentendag Albrandswaard

Tijdens de Open Monumentendag worden er in Albrandswaard nog meer bijzondere monumenten opengesteld zoals het kasteel in Rhoon en de Dorpskerk. Bekijk het overzicht van deelnemende locaties via de website van Open Monumentendag Albrandswaard Comité.

Archeologische opgraving in het Buijtenland van Rhoon

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Cultuurhistorie

Zegenhoeve Buijtenland van Rhoon

Driepolderpunt