Open Monumentendag in Rhoon

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 is de Portlandhoeve opengesteld voor bezoekers. Een uniek moment! Van 10.00 – 17.00 uur zijn de pronkkamer (voorkamer) en het portret van Jaapje van Gent te bezichtigen. De huidige bewoner van de boerderij en leden van Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon geven uitleg over de geschiedenis van de boerderij en de bijzondere polder. Ook zijn er twee exclusieve gidswandelingen naar de archeologische opgraving.

Geniet ondertussen van de lokale hapjes en drankjes uit het gebied.

Portlandhoeve Buijtenland van Rhoon

De Portlandhoeve

De Portlandhoeve is een oude monumentale boerderij uit 1803 in de Portlandpolder in het Buijtenland van Rhoon. Er zijn nog veel originele details bewaard gebleven zoals “het vrouwtje van Portland” dat door een Franse soldaat op de voordeur is geschilderd.

Thema 2023 Levend erfgoed

Als dit monument zou kunnen praten, dan zou het veel verhalen te vertellen hebben. Bijvoorbeeld over de tijd van Napoleon. Over de Franse soldaten die langskwamen en een portret schilderde op de voordeur. Hoe ze verder trokken over de Napoleonroute naar het Veerhuis richting Goidschalxoord. Over de molenaar die de Portlandpolder drooghield met zijn grondzeiler zodat de boeren op hun land konden werken. Over alle bewoners van de hoeve en hun sporen die nog steeds te zien zijn.

Het thema ‘Levend Erfgoed’ past goed bij het programma van De Portlandhoeve. De verbeelding begint te werken als men hoort over de Napoleonroute, de soldaten die bij de Portlandhoeve zijn geweest en de andere sporen uit de tijd van Napoleon die die nog steeds te zien zijn in het gebied. Verschillende wandelingen en fietstochten zijn verkrijgbaar die langs de cultuurhistorische elementen gaan.

Napoleondag Buijtenland van Rhoon MHilkmann

Archeologische opgraving

Tijdens de aanleg van de natuurvriendelijke oevers werd in de Portlandpolder een hele bijzondere vondst gedaan. Resten van de oude Portlandsche Molen bleken nog onder de grond te liggen.

Exclusieve wandeling

Tijdens de Open Monumentendag zijn er twee exclusieve wandelingen naar de opgraving onder leiding van een gids. Naast de funderingsresten zijn er ook gebruiksvoorwerpen gevonden rondom de molen die veel vertellen over het dagelijks leven van de molenaar. De gids vertelt er alles over. Er zijn twee wandelingen: de eerste is van 10.00 - 11.30 uur en de tweede van 14.00 - 15.30 uur. Tickets zijn 7,00 euro en er is plek voor maximaal 20 deelnemers. Vol = vol. Aanmelden en meer informatie via onderstaande link.

 

Archeologische opgraving in het Buijtenland van Rhoon

Praktische informatie

Datum: zaterdag 9 september 2023

Tijd: van 10.00 – 17.00 uur

Adres: Veerweg 3, in Rhoon

Bij de boerderij zijn beperkt parkeerplekken aanwezig. Kom bij voorkeur op de fiets.

Open Monumentendag Albrandswaard

Tijdens de Open Monumentendag worden er in Albrandswaard nog meer bijzondere monumenten opengesteld zoals het kasteel in Rhoon en de Dorpskerk. Bekijk het overzicht van deelnemende locaties hier.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Napoleondag

Napoleondag Buijtenland van Rhoon Erwingraphy

De polder

Dag van de biodiversiteit Rotterdam