Prijswinnende falafel met kapucijners van eigen land

Bij de Buytenhof is dit jaar één perceel met kapucijners geteeld om te testen wat daarmee mogelijk is. Als eiwitvervanger zijn kapucijners heel erg interessant om bijvoorbeeld kikkererwten te vervangen. Die worden vaak van ver weg geïmporteerd, terwijl kapucijners ook in Nederland goed kunnen groeien. Chef van de Buytenhof Peter van der Winden bedacht een bijzonder recept met de bonen: falafel met tortellini en pompoen. Dat viel goed in de smaak. Zó goed zelfs dat het afgelopen jaar door De Buik werd uitgeroepen als hét Rotterdamse Koningsdaggerecht en de koning en koningin ervan mochten proeven. De falafel is nu ook te proeven in de theeschenkerij van de Buytenhof. 

De teelt van kapucijners

De teelt van kapucijners is een uitdaging. In Nederland wordt het nog weinig gedaan, terwijl het een typisch Nederlandse erwt is. In het Buijtenland van Rhoon komt er nog de extra uitdaging van natuurinclusief telen bij, wat inhoudt dat er geen kunstmest en geen insecticide mag worden gebruikt. Toch was de kwaliteit dit jaar goed, ondanks de wisselende temperaturen. Voor bonen is het belangrijk dat ze na de oogst direct in de buitenlucht worden gedroogd. Gelukkig kon dat tussen de buien door. Voor de boer is het puzzelen om precies op het goede moment te oogsten en te drogen. Dat het dit jaar lukte en ook nog eens zo’n lekker gerecht oplevert is een succesverhaal en zet de kapucijner – letterlijk - weer op de kaart! 

Falafel van kapucijners - De Buytenhof
Falafel van kapucijners - De Buytenhof

Op de kaart

De prijswinnende falafel is te proeven in een Buytenhof Bun bij de Theeschenkerij. Probeer ook de Buytenhof Bowl met humus van diezelfde kapucijners.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Flora-akkers

Kruidenrijk grasland Udo Prins

De polder

Dag van de biodiversiteit Rotterdam