Dagje weg in het Buijtenland van Rhoon

Wat kun je doen in het Buijtenland? Ja, dan bedoel ik niet Frankrijk of Spanje, maar gewoon in ons eigen Buijtenland! In deze blog vind je leuke (groene) activiteiten voor een origineel dagje weg mét een zoektocht naar ingrediënten voor zelfgemaakte pannenkoeken. Ik neem je mee op pad voor een dagje Buijtenland van Rhoon!

Het Buijtenland van Rhoon is een interessant poldergebied tussen Barendrecht en Rhoon, want er is volop aandacht voor de natuur, duurzaamheid en eerlijk voedsel. Ik woon in Rotterdam, maar eerlijk gezegd kende ik het gebied nog niet, hoewel het op nog geen twintig minuten fietsen van Rotterdam-Zuid is. In het Buijtenland waan je je in een andere wereld. Een wereld van akkers, paarden, koeien en kleurige bloemen. Je kunt echt genieten van wat het land jou geeft. Appels, peren, groenten, eieren, aardappelen, oergranen, noem maar op. Maar je moet wel weten waar het Buijtenland ligt, anders fiets je er zo voorbij.

Appelbomen plant

De Buytenhof

Een mooi startpunt voor een dagje Buijtenland van Rhoon is de Buytenhof. Een eeuwenoud boerenbedrijf waar mens en natuur centraal staan. Er is een grote appel- en boomgaard, een moestuin, een pluktuin, een speeltuin en nog veel meer! Een ideale plek om de dag rustig te beginnen… met een kop thee en lekkers erbij! De theeschenkerij heeft een speciale theekaart met theeën van het Franse theehuis Betjeman & Barton en (in de zomer) verse kruidentheeën uit de kruidentuin.

Daarna is het tijd voor een rondje langs de gaarden. Vanaf eind augustus kun je ook zelf veel verschillende soorten appels en peren plukken. Dit is ontzettend leuk om te doen en heerlijk voor op de pannenkoek! Loop ook nog even langs de moestuin. Weet jij wat er allemaal groeit en bloeit? Zo niet, vraag het aan één van de vrijwilligers, die helpen je graag.

Appelbomen plant
uitleg vlas

Lunch

Heb je al trek gekregen? Dat komt goed uit! Bij de Buytenhof kun je ook genieten van een stevige boerenlunch. Wat dacht je van een boerenomelet, boerderij-soep, boerensalade, een uitsmijter, tosti’s én natuurlijk … pannenkoeken. Wellicht is twee keer pannenkoeken eten wat overdreven… of niet, aan jou de keus!

Pannenkoeken!

Voor de pannenkoeken van vanavond heb je allereerst meel nodig. Deze is te koop in de boerderijwinkel van de Buytenhof. De meel is gemaakt van eigen tarwe en in de molen gemalen. Heb je ook appels geplukt? Doe er een snufje kaneel en bastaardsuiker bij. Wat zal smaken!

De Buytenhof is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Vlas veld
Machine vlas

Het Klimbos

En door… tijd voor wat avontuur in het groen! We stappen op de fiets en fietsen (10 minuten) langs de akkers en door de velden naar het Klimbos. Het Klimbos van Abel Tasman ziet er al spectaculair uit, en dat is het ook! Er zijn vier routes aangelegd met allerlei spannende hindernissen, zoals wiebel-, touw- en apenbruggen, papegaaibalken, loop- en klimnetten én een gave tokkelbaan waarmee je zo het bos uit vliegt! Er zijn gelukkig ook wat kalmere routes, voor de kleintjes en bangeriken (zoals ik). Daar gaan we!

Vlas veld

Naast het Klimbos, zijn er nog andere leuke activiteiten, zoals Footgolf, Pitch&putt Golf of een wandeling over het Kabouterpad.

Al trek in iets lekkers? Wat dacht je van een ijsje? Het Abel ijs wordt op ambachtelijke wijze met poldermelk bereid. Mijn aanrader: vanilleijs! Deze smaak won ooit de tweede prijs van de nationale Gouden IJsspatel. En terecht. Geniet ervan!

Abel Tasman is geopend van woensdag tot en met zondag. Vooraf reserveren voor activiteiten is verplicht.

Vlas veld

Eieren kopen bij de boer

De dag zit er bijna op, maar eerst nog de laatste ingrediënten voor de pannenkoeken verzamelen. Ik neem je mee naar de huiswinkel van boerderij de Vossenburg. Je hoeft je niet te haasten, want de winkel is zeven dagen per week van 06.00 tot 23.00 uur geopend. Hier verkopen Branka en Adjan Vos hun eigen aardappelen (o.a. Bildstar, Frieslander, Victoria), uien en verse vrijloop eieren. Leuk om te weten is dat de eieren uit de Kipcaravan komen. In deze caravan wonen ongeveer 250 kippen en hij staat ‘ergens’ op het land van de Vossenburg. Je kunt altijd even vragen waar die vandaag staat. Bovendien kun je de kippen via de webcam bekijken, super leuk!

Vlas veld
Machine vlas

Pannenkoeken bakken!

Zijn de eieren gekocht? Tijd om thuis pannenkoeken te bakken! Je hoeft alleen nog melk toe te voegen.

Recept:
3 eieren
500 ml melk
250 gr bloem
1/4 tl zout

Eet smakelijk!

Bekijk alle verkooppunten op www.buijtenland-van-rhoon.nl/eten