Wandelen en fietsen in het Buijtenland van Rhoon

Wil je een dagje wandelen of fietsen in de natuur of ben je op zoek naar een groene fietsroute of wandelroute in de buurt van Rotterdam? Dan is Rhoon de place to be. Op het eerste gezicht lijkt dit een gewone polder, maar niets is minder waar. Je ziet heel veel cultuurhistorische elementen terug en dit levert de mooiste fiets- en wandelroutes op. Tegelijkertijd krijg je hier ook een blik op de toekomst. Innovatieve boeren gebruiken het verleden als inspiratie voor toekomstbestendige landbouw. Welke plekken in het Buijtenland van Rhoon moet je écht gezien hebben? Hier 5 tips!

wandelen in Rhoon

5 x terug naar morgen in het Buijtenland van Rhoon

1. Wandelen in De Rhoonse en Carnisse grienden

Grienden zijn drassige natuurgebieden met wilgenbomen. Door de getijdewerking van de natuur staan de natuurgebieden twee keer per dag onder water, wat hele bijzondere planten en dieren oplevert. De griendcultuur is eeuwenoud, al in 1546 werd geschreven over het gebruik van de takken en twijgen van de wilgen. De Rhoonse en Carnisse grienden zijn de laatst overgebleven getijdengrienden in Nederland en daarom echt de moeite waard om te bezoeken. Je kunt er zelfs bevers spotten en als je geluk hebt een ijsvogel. Neem je camera mee, want dit levert gegarandeerd mooie plaatjes op. De leukste wandel- en fietsroutes in de grienden vind je via de website van van Carnisse Grienden.

Wandelen in de Rhoonse Grienden

2. Wandelroute het Vossenpad

Het Vossenpad is een wandelroute in Rhoon langs de eeuwenoude akkers in de polder. Twee boeren stelden hun land open voor deze bijzondere wandeling. Onderweg geniet je van de cultuurhistorische gewassen zoals vlas. Vroeger werd vlas gebruikt om een soort weeftouw van te maken. Tegenwoordig kennen we vlas vooral van de zaadjes die er vanaf komen, namelijk lijnzaad. Veel mensen weten niet dat vlas prachtige blauwe bloemen geeft. In de zomer loop je in een prachtig blauw veld. Het Vossenpad is gratis te bewandelen.

wandelen en fietsen in Rhoon
wandelen en fietsen in Rhoon

3. Appels en peren plukken bij de Buytenhof

In het najaar van september tot half oktober kun je bij boerderij de Buytenhof zelf appels en peren plukken in de boomgaard. Een leuke activiteit voor kinderen en kleinkinderen en ze leren ook nog eens over het belang van natuur. De Buytenhof teelt op een natuurinclusieve manier zonder kunstmest en zonder insecticiden te gebruiken. Uniek is ook de combinatie van hoogstam- en laagstamboomgaarden. De hoogstamfruitbomen op de Buytenhof zijn in 2004 aangeplant. Precies op de plek waar rond 1900 ook een hoogstamboomgaard stond. In de hoogstamboomgaarden staan maar liefst 60 oude fruitrassen. Tegenwoordig zie je deze techniek bijna niet meer omdat laagstam efficiënter is. Zonde, want het geeft een prachtig gezicht! Is het geen appel- en perenplukseizoen? Geen probleem. Het hele jaar rond zijn er leuke activiteiten op de Buytenhof. Kijk hier voor meer informatie.

Asperges kopen Rotterdam

4. Boerderijwinkel De Vossenburg

Aardappel, uien, asperges en mais koop je bij de boerderijwinkel van de Vossenburg in Rhoon. Hier telen Adjan en Branka Vos op een natuurinclusieve manier. Zonder kunstmest en insecticide. Speciale gewassen zoals Ethiopische mosterd en koolzaad trekken veel insecten aan. Op het erf staan bijenkasten en ze beschermen de vogelnesten. Dit draagt allemaal bij aan de biodiversiteit en dat proef je terug in de producten. In het kleine winkeltje op de boerderij weeg je zelf af. Adres: Korteweg 4, Rhoon. Meer informatie vind je hier.

Asperges kopen Rotterdam
Asperges kopen Rotterdam

5. Fiets de Buijtenroute

Fiets de Buijtenroute door het Buijtenland van Rhoon en doe ondertussen boodschappen bij de boer. Onderweg kom je allemaal podcastborden tegen die een bijzonder verhaal vertellen over het gebied. Van vlasteelt tot de grienden. Ook leuk: fiets de route met een tas vol lekkers van lokale ondernemers. Je begint de route bij De Buytenhof of Abel. Je kunt de route ook zelfstandig fietsen. Download de route via deze link.

Fietsen in Rhoon

Tip

Tip als je het gebied bezoekt: parkeer de auto bij de Buytenhof en ga te voet verder. Of neem de fiets mee in de metro. Vanaf halte Rhoon fiets je in een kwartiertje het gebied in. Na afloop drink je koffie of appelsap bij de Buytenhof of Abel. Veel plezier!

Het Buijtenland van Rhoon: terug naar morgen!

Het Buijtenland van Rhoon is een prachtig stukje cultuurhistorische polderlandschap. De eerste in Nederland die landbouw, natuur en recreatie op deze schaal en intensiteit met elkaar verbindt. Benieuwd wat dat precies betekent? Bekijk de video hier.