Serie De Stamhouder, opgenomen in Buijtenland van Rhoon, binnenkort op tv

Op 20 november 2020 werden in de Portlandhoeve in Rhoon opnames gemaakt voor de dramaserie De Stamhouder. De boerderij aan de Veerweg in Rhoon bleek het perfecte decor voor de verfilming van Alexander Münninghoffs familiekroniek De Stamhouder. “Een boerderij met ballen”, legt uitvoerend producent Niko Post uit. “Deze plek klopt precies met het verhaal dat we willen vertellen. Waanzinnig, zo dicht tegen Rotterdam aan.” Benieuwd naar het resultaat? Vanaf zondag 1 januari 2023 de serie te zien bij AVROTROS om 21.30 uur op NPO1.

De Stamhouder Buijtenland van Rhoon

Het verhaal

De stamhouder vertelt de fascinerende familiegeschiedenis van Alexander Münninghoff. Een geschiedenis die gedomineerd wordt door de Tweede Wereldoorlog, met een sluwe grootvader, een naïeve vader en een moeder, die zijn moeder niet mocht zijn. En over hem, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder. De groots opgezette, achtdelige historische dramaserie, de verfilming van Alexander Münninghoffs alomgeprezen autobiografische boek, is vanaf 1 januari 2023 te zien. Een verhaal over liefde en een duister familieverleden.

De Stamhouder Buijtenland van Rhoon

Perfecte locatie

Voor de opnames is de ‘crew’ aardig wat maanden op pad. Onder meer in Polen, Tilburg, Den Haag én dus ook in het Buijtenland van Rhoon. “Toen ik hier het erf opreed, wist ik gelijk dat dit de plek was,” vertelt Niko. “De Portlandhoeve is echt een boerderij met ballen. Groot, met enorm veel karakter. Helemaal alleen en verlaten in het landschap.” Ook in het boek woont Frans, de vader van Alexander, op een wat vervallen boerderij. “Zijn volwassen leven is hij bezig om die boerderij op te knappen.” En dat niet alleen. Frans heeft de nodige trauma’s opgelopen in de oorlog, drinkt te veel en krijgt hierdoor deliriums. “Zo’n mistroostige man, hier in een afgelegen herfstachtig landschap. Deze locatie draagt het verhaal. Het klopt gewoon.”

Benieuwd naar de opnames? Lees deze blog.

De Stamhouder Buijtenland van Rhoon
De Stamhouder Buijtenland van Rhoon

Vanaf 1 januari op NPO1

Vanaf zondag 1 januari 2023 is de serie eindelijk te zien bij AVROTROS om 21.30 uur op NPO1.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!