Wat is Silphie?

Dit jaar (2024) zal de zonnekroon van boer Adjan Vos voor het eerst te zien zijn. De Silphie, zoals het gewas officieel heet, geeft prachtige gele bloemen en heeft veel voordelen voor de biodiversiteit. Het past daarmee goed bij de natuurinclusieve aanpak in het Buijtenland van Rhoon.

Boer Adjan Vos

Dit zegt Adjan Vos zelf over het gewas: “Door klimaatverandering nemen de neerslagtekorten toe maar juist ook extreme regenval. Om voorbereid te zijn op deze extreme weersomstandigheden kijken we naar klimaatbestendige gewassen. In het Buijtenland van Rhoon zijn we ook op zoek naar bloeiende gewassen zo kwamen we uiteindelijk dus bij Silphie."

Het heeft veel meerwaarde voor bodemverbetering en biodiversiteit, die laatste twee zijn dan ook ons doel met het gewas, het gewas is een goede bodemverbeteraar, trekt veel insecten aan en is een lust voor het oog.”

Adjan in teunisbloem veld 2021

Positieve eigenschappen van Silphie

    • Bloemrijk en goed voor de biodiversiteit (insecten, wild, vogels); Het gewas bloeit als andere gewassen uitgebloeid zijn.
    • Het is een 20-30 jarig gewas waarbij geen bodembewerking nodig is, na inzaaien. Er is ook geen onkruidbestrijding meer nodig als het gewas sterk genoeg is.
    • Hoog cellulose gehalte dus interessant om papier van te produceren.

Lees meer eigenschappen op de website van De Vossenburg.

Silphie

Gewasborden in de akkers

Ieder jaar worden er gewasborden in de akkers van het Buijtenland van Rhoon geplaatst. Met dit jaar een nieuw bord: Silphie.

Bloeiperiode van de zonnekroon

De silphie is in 2022 ingezaaid en zal vanaf dit jaar voor het eerst bloeien.  Vanaf eind juni tot ver in september verschijnen de mooie gele bloemen waar de plant zijn bijnaam zonnekroon aan dankt. Adjan Vos: “De naam zonnekroon komt door de bloemen waarvan er zich eerst één opent, daarna twee en daarna steeds weer twee. Zo vormt zich een kroon van fel gele bloemen die lijken op kleine zonnebloemen.”

Gebruik van Silphi

Silphie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt zoals ruwvoer, het maken van papier of het kan worden omgezet in biogas. Adjan Vos: “Wij hebben de Silphie nog niet geoogst en zijn er ook nog niet uit voor welk doel. Vooralsnog is het een mooi bloeiend gewas, een lust voor het oog dat prima past in het streefbeeld van het Buijtenland van Rhoon.”

Natuurvriendelijke oever Buijtenland van Rhoon

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Rhoonse Blond

Rhoons blond

Rhoonse Wijze

Rhoonse Wijze bier