Stoppelbloei op de flora-akkers

Graanakkers stonden vroeger vol met akkerflora als rode klaprozen, blauwe korenbloemen, witte kamilles, gele ganzenbloemen en paarse bolderikken. Deze soortenrijke akkers waren een normaal onderdeel van het traditionele akkerbouwsysteem. Met de modernisering van de landbouw zijn zij grotendeels verdwenen uit het Nederlandse landschap. Een groot aantal soorten akkerkruiden is ernstig bedreigd geworden of zelfs uitgestorven. In het Buijtenland van Rhoon brengen we deze akkerflora weer terug op de zogenaamde flora-akkers. Een belangrijk onderdeel is stoppelbloei. 

Flora-akker Arjan gebiedsbeheerder

"Bij onze flora-akkers in het Buijtenland van Rhoon laten wij de stoppels in de winter staan"

Wat is stoppelbloei?

Stoppelbloei betekent dat de stoppels van het graan na de oogst de hele winter op het land blijven staan, waardoor akkerbloemen de kans krijgen te groeien. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar heeft ook een belangrijke functie. Gebiedsbeheerder Arjan legt het uit:Het late bloeien is voor veel akkerplanten een beperking in het voortbestaan. Het graan wordt namelijk al geoogst voordat het zaad van akkerplanten rijp is. Tegenwoordig wordt de grond vaak kort na de oogst bewerkt. Hierdoor zijn veel soorten akkerplanten in Nederland bijna of helemaal verdwenen. Bij onze flora-akkers in het Buijtenland van Rhoon laten wij de stoppels in de winter staan waardoor akkerflora zaad kan zetten. Het gevolg hiervan is dat zeldzame soorten zoals de akkerleeuwenbek, spiesleeuwenbek en brede wolfsmelk hier weer kunnen floreren!”

Bloeiende akkers in november

Een bijkomend voordeel van stoppelbloei is dat de flora-akkers in november nog prachtig in bloei staan zoals te zien is op onderstaande foto het perceel van Arjo Klok in de Zegenpolder. Recreanten kunnen daarom tot laat in het jaar genieten van de kleurrijke velden. 

Stoppelbloei in de akkers

Stoppelbloei

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Akkerflora

Natuurinclusief

vlas