BlueRhoon brengt een Blue Zone dichtbij huis

‘Als iedereen in zijn optimale omgeving zit, kunnen we heel erg oud worden.’ Dat is de filosofie van BlueRhoon, die van gemeente Albrandswaard de gezondste regio van Nederland wil maken. Daarbij is ze geïnspireerd door de Blue Zones, de wereldwijde regio’s waar inwoners het gezondst oud worden. Wat is hun geheim? En waarom komen gemeente Albrandswaard en het Buijtenland van Rhoon in aanmerking om hierbij te horen? Carla Bastemeijer van BlueRhoon is sinds kort lid van de gebiedscoöperatie. Tijd voor een kennismaking.

3-4-2025

BlueRhoon

Het geheim van gezond oud worden

Het geheim van gezond oud worden zit niet in één ding, het gaat juist om de combinatie van factoren. De gemene deler van de meest gezonde regio’s in de wereld is een combinatie van gezonde leefstijlelementen. Het gaat om een gezond en onbewerkt voedingspatroon, veel beweging, veel buiten zijn en onderdeel zijn van een gemeenschap. Én goed kunnen omgaan met stress. Allemaal factoren die in de huidige westerse maatschappij heel lastig zijn om te bereiken. 

Gemeente Albrandswaard als Blue Zone

Veel mensen hebben last van stress op werk of thuis, er ligt te veel bewerkt voedsel in de supermarkt, we eten te vaak en we bewegen veel te weinig. Dat levert de nodige welvaartziektes op zoals obesitas, suikerziekte of hoge bloeddruk. Met behulp van een bewuste levensstijl is het mogelijk om dat te veranderen. In Albrandswaard zijn veel ingrediënten aanwezig om dat aan te pakken: natuur, een afgebakende gemeenschap en duurzaam geteeld voedsel.

Fysiotherapeut en oprichter van BlueRhoon Carla Bastemeijer: “Albrandswaard is geschikt omdat het een besloten gemeenschap is, net als in de Blue Zones. Er zijn al veel initiatieven die passen bij zo’n Blue Zone, waaronder het Buijtenland van Rhoon, waarbij wordt gekeken naar biodiversiteit, natuurinclusief boeren, recreatie en vrijwilligerswerk. Toch is de samenwerking nog niet op alle vlakken even sterk. En het versterken van de samenwerkingen draagt bij aan een gezondere gemeente.”

 

Gezonde Leefstijl

Op verschillende manieren zet BlueRhoon zich in om mensen een gezondere leefstijl aan te meten. Met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)- bijeenkomsten voor mensen met gezondheidsproblemen, leefstijlcursussen voor ‘gezonde’ inwoners en door verschillende initiatieven aan elkaar te verbinden. Daarom is ze ook lid geworden van de gebiedscoöperatie. Ze gelooft in het olievleksysteem: “Veranderingen in de samenleving gaan heel erg traag. Ik geloof in het olievleksysteem: Langzaam, bottum-up, door mensen enthousiast te maken voor een gezonde levensstijl en door anderen te kunnen helpen. Als lid van de gebiedscoöperatie ben ik vooral op zoek naar verbinding tussen de leden binnen de coöperatie, ik denk dat we elkaar heel goed kunnen versterken.”

 

Lekker naar buiten!

Binnen zitten is ontzettend slecht voor je gezondheid. Zowel te veel binnen zijn als te lang zitten. Minstens een uur per dag naar buiten dus, is het advies van Carla: “Buiten bewegen reguleert de stofwisseling enorm, net als jezelf af en toe blootstellen aan kou. In de natuur zijn werkt immuunversterkend, ontstekingsremmend, ontspannend en draagt bij aan je microbioom. In en op ons lichaam bevinden zich namelijk veel micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten. Gezamenlijk worden deze micro-organismen het microbioom genoemd. En hoe diverser het microbioom is, hoe beter we beschermd zijn tegen welvaartsziektes zoals diabetes en hoge bloeddruk, maar ook bijvoorbeeld depressiviteit. Lokaal eten, duurzaam zorgen voor de natuur en zorgen voor de omgeving dragen bij. Net als samen met elkaar dingen doen. Evolutionair gezien zijn we kuddedieren, we hebben verbinding nodig om te overleven.” Verbinden met elkaar en met de omgeving zorgt voor een zinvol leven.

“Ik stimuleer mensen om lokaal boodschappen te doen, om in het gebied te recreëren en om vrijwilligerswerk te doen.”

Gezonde omgeving

“Als lid van de gebiedscooperatie motiveer ik mensen om naar buiten te gaan en gebruik te maken van wat hier in de gemeente is. Ik stimuleer mensen om lokaal boodschappen te doen, om in het gebied te recreëren en om vrijwilligerswerk te doen. Het brengt mensen letterlijk in beweging,  draagt bij aan het onderhoud en gebruik van het gebied, maar ook aan de gezondheid.”

 

Favoriete plekken van Blue Rhoon

“Mijn favoriete plek in het Buijtenland van Rhoon zijn de grienden, maar ook de Boerenroute op De Buytenhof en de winkelroute langs de boeren. Ik vind het super belangrijk dat de bewoners van Albrandswaard weten dat je zo lekker en lokaal gezonde voeding kan kopen in het Buijtenland van Rhoon.”

Dus fiets eens de Buijtenroute langs de boerderijwinkels!

Winkel de Buytenhof

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Lokaal eten

Suikermais rauw eten

Over de polder

Dag van de biodiversiteit Rotterdam