Chef-kok Pepijn Schmeink creëert bizar mooie smaken met eerlijke ingrediënten

Op 5 juni is het eerste Oogstdiner in het Buijtenland van Rhoon. Dan staan de voorjaarsproducten uit de polder centraal. Chef-kok Pepijn Schmeink kookt een heerlijk driegangendiner met gewassen van de boeren. Dat is voor hem niets nieuws: “Ik kook al twintig jaar met lokale en natuurinclusieve ingrediënten.” 

27-5-2025

Lokaal is heel normaal

Chef-kok Pepijn Schmeink, bekend van Restaurant Dertien, Jack Bean en Eendracht catering, is goed bekend met Rhoon: “Ik ken De Buytenhof en boer Wiard Visser goed, ik kom er zelf al heel lang met mijn gezin. Ik had al veel eerder plannen om een diner te doen in het Buijtenland van Rhoon, maar het is er nooit van gekomen. Tot nu!”

Opgegroeid op de boerderij

Hij kookt al jaren met lokale en natuurinclusieve producten. “Ik ben zelf opgegroeid op een boerderij, dus voor mij is het heel normaal om met boeren in contact te zijn.” 

Toch is dat best bijzonder voor een chef. “Dat komt omdat het voedselsysteem super efficiënt is. Als je het anders wil, dan zie je pas hoe moeilijk dat is. Alles zit met kleine radartjes in elkaar, dus je kunt niet zomaar iets veranderen. Dat is een uitdaging, maar de systeemverandering is wel echt nodig.”

Onderschat hele normale producten niet

Lokaal koken is voor hem niet moeilijk, maar een leuke uitdaging. “Als chef werk ik graag met lokale producten omdat het me uitdaagt om creatief te zijn. Hoe kleiner het hokje, hoe leuker de uitdaging. Het is tof om te laten zien hoe je een spannend diner kunt maken van ieder ingrediënt. Ik gebruik technieken als fermentatie, daarmee kun je bizar mooie smaken maken van ingrediënten waar je het niet van zou verwachten. Van rogge maak je bijvoorbeeld heerlijke miso. Onderschat hele normale producten niet zoals bonen of spelt.” 

Oogstdiner op donderdag 5 juni

Tijdens het Oogstdiner proef je drie gangen met bijpassende lokale dranken van bijvoorbeeld Cley Whisky en De Vaanbrouwers. Die laatste zit in De Vlakkenburg, dus bezoekers kunnen een kijkje nemen in de brouwerij. Tussen de gangen door neemt natuurinclusieve boer Arjo Klok de gasten mee naar zijn akker, waar hij uitleg geeft over de teelt.

Koop hier een ticket voor het Oogstdiner op 5 juni of 18 september

Pepijn op bezoek bij boer Adjan Vos: https://www.youtube.com/watch?v=hJnwYlACK-8&t=4s 

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Akkerflora

Natuurinclusief

vlas