Proef lokale honing van De Kleine Imkerij in Het Buijtenland van Rhoon

“Bijen houden is prachtig! Als imker is het leuk om te zien hoe goed bijen samenwerken en wat voor oplossingen ze voor verschillende problemen bedenken. Als de koningin weg is bijvoorbeeld, voeden ze een andere bij op tot koningin. Door het eitje speciale koninginnengelei te geven, groeit het anders op. Iedere bij kan dus in theorie koningin worden, als ze maar de juiste voeding krijgt.” 

Imker

Imker Gerrit Klein

Imker Gerrit Klein startte tien jaar geleden met bijen houden. Nu heeft hij 35 kasten en is het een uit de hand gelopen hobby. Een aantal van zijn kasten staat op het veld van boer Adjan Vos in het Buijtenland van Rhoon. De bijen bestuiven het mosterdzaad en het koolzaad. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving en daarmee ook voor de mens. 60 Procent van ons voedsel heeft namelijk bestuiving nodig, van fruitsoorten tot boontjes en pompoenen. Helaas hebben ze het momenteel niet makkelijk omdat er veel monocultuur is in de landbouw, dat betekent dat er veel hectare van hetzelfde zijn. 

Bijenkasten
Bijen

Gerrit: “Mijn bijenkasten staan op het erf van Adjan Vos. Bijen houden van variatie en komen af op het Ethiopische mosterd, het koolzaad en de teunisbloem. Het koolzaad krijgt door de bestuiving een betere zaadsetting en meer zaad in de plant. Dat is voor Adjan weer nuttig.” Bovendien geven de gewassen heerlijke honing. Honing smaakt anders afhankelijk van op welke bloemen ze hebben gevlogen, mosterdzaad geeft bijvoorbeeld een zachte smaak aan de honing. De potjes zijn te koop in de boerderijwinkel van Adjan Vos op de Vossenburg. 

Adres: De Vossenburg: Korteweg 4, 3161 EL Rhoon

Oogstdag in het Buijtenland van Rhoon

Tijdens de Oogstdag op 4 september 2021 stond imker Gerrit de Klein van De Kleine Imkerij op het erf van Adjan Vos met een showkastje zodat je de bijen kon bekijken achter glas. Zo zag je precies wie de koningin, de dar en de werkbij is.

 

Help de bij!

Tot slot wil Gerrit benadrukken dat het belangrijk is dat mensen er bewust van zijn dat ze zelf iets kunnen doen voor de bij. Door je tuin wilder te houden en minder te betegelen. Help jij de 🐝?

 

Honing kopen?

Houdt de Facebook-pagina van Imkerij Klein in de gaten voor de verkooppunten en het laatste nieuws.

Imker