Oogstdag in het Buijtenland van Rhoon

Bier, brood, bonen, zoete honing, appels en peren, het groeit allemaal gewoon aan de rand van Rotterdam. Net als vlas, koolzaad, huttentut en ethiopisch mosterdzaad. Tijdens de Oogstdag op zaterdag 4 september 2021 in het Buijtenland van Rhoon proef je wat het land te bieden heeft. Je krijgt een uniek kijkje in keuken van de natuurinclusieve boeren en ondernemers, die elke dag zorgen voor vers en gezond voedsel.

Thema 'Proef de polder': activiteiten, proeverijen en excursies

Koolzaadveld
Gert van Herk

Proef de polder

Bezoek de Oogstdag en kom meer te weten over dit bijzondere poldergebied. Ga mee op excursie, zie hoe lokaal voedsel wordt geproduceerd én proef! Boerderijen de Vossenburgde Vlakkenburg en de Buytenhof stellen hun erf open en op ieder erf is iets te proeven en te doen. Laat je verrassen door de smaak van de polder.

De Vossenburg

De boerderij van Adjan Vos en Branka Wallenburg staat bekend om de kipcaravan en de huiswinkel met eieren, aardappelen, uien, appels en sappen. Hier kun je zelf eieren rapen en lokaal boodschappen doen. Daarnaast teelt de Vossenburg bijzondere gewassen, als teunisbloemen, vlas, koolzaad en ethiopisch mosterdzaad. Om 10.30 en om 14.30 uur vertelt boer Adjan Vos over de duurzame veranderingen die hij de laatste jaren op zijn bedrijf heeft doorgevoerd. Wat betekent natuurinclusieve landbouw nu in de praktijk?

Imker Gerrit Klein van De Kleine Imkerij heeft een aantal van zijn bijenkasten in het veld staan en dat levert bijzondere honing op. Om te smullen!

Maak kennis met de producten van De Vossenburg. Proef de honing van De Kleine Imkerij en doe je lokale boodschappen bij telers als Gert van Herk, die normaal gesproken op de Oogstmarkt in Rotterdam staat. Ontdek het verschil in smaak van verse lokale groentes en producten van ver weg. 

Adres van De Vossenburg: Korteweg 4 in Rhoon

Eieren te koop
Kleine imkerij
Gert van Herk

De Vlakkenburg

Tijdens de Oogstdag wordt de achterkant van boerderij de Vlakkenburg ingericht tot een pop-up terras. Kom genieten van het uitzicht en maak kennis met onze bierbrouwers en bakkers. Ondernemers uit de regio bakken en brouwen namelijk graag met de oeroude gerst- en tarwerassen uit het Buijtenland van Rhoon. Dat levert mooie verhalen, smaakvol bier en ambachtelijk brood op. Ook smaakvol: ‘fijnproevers’ uit de natuur die gebruikt kunnen worden in gerechten. Tijdens de kruidenwandeling ontdek je welke dat zijn. 

Vlakkenburg

De Vaanbrouwers brouwen smaakvol bier met de granen uit Rhoon. Ze nemen je mee in de stappen van het brouwproces, van graankorrel tot smaakvol biertje. Natuurlijk is er ook een proeverij.

Ook onze nieuwe bierbrouwer uit Rotterdam is van de partij: Vet & Lazy. Dit jaar openen zij een terras aan de Maas in Rotterdam. Tijdens de Oogstdag komen ze alvast proefdraaien op de Vlakkenburg. 

Vet & Lazy

Bakkerij Das Brot uit Rotterdam bakt brood met de emmertarwe, spelt en heliaro uit het Buijtenland van Rhoon. De broden worden gemaakt met echte desem. Ze rijzen heel lang voor ze worden gebakken - meestal zo'n 24 uur maar soms ook tot wel 48 uur. Daardoor krijgen ze veel smaak en zijn ze lichter verteerbaar. Proef de smaak op de Oogstdag.

Wist je dat veel 'onkruid' ook eetbaar is? Dat je koffie kunt maken van paardenbloemwortel, papier van brandnetels en dat 'aspirine' ooit kwam van wilgenbast? Dit en nog veel meer ontdek je tijdens de Kruidenwandeling van Renee van Homemade with green. Wandelingen starten rond 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur en duren ongeveer een uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. 

Adres van De Vlakkenburg: Essendijk 24 in Rhoon

Kruidenwandeling

De Buytenhof

Boer zijn voor één middag? Dat kan tijdens de Oogstdag bij De Buytenhof. Op het land liggen aardappelen en pompoenen klaar om geraapt te worden. Van de geraapte aardappels kun je vervolgens zelf patat maken. Verser dan vers. Je wast de aardappels, snijdt er patatjes van en de boer bakt er lekkere patat van. Daarna smullen maar! De pompoenen kunnen worden versierd. 

Aardappelen rapen

Wouter Bijl van CiderCider maak sappen van de appels van De Buytenhof en cider van appels uit Rhoon. Hoe dat proeft kun je zelf ervaren tijdens de proeverij in de boomgaard.

Daarnaast is de speeltuin geopend, kun je een kijkje nemen bij de varkens of genieten van een theetje met gebak bij De Theeschenkerij. Uitgerust? Loop een rondje over de moestuin of pluk bloemen uit de pluktuin. 

Adres van De Buytenhof: Rijsdijk 98 in Rhoon

Aardappelen rapen
Wouter Bijl

Natuurinclusief telen: Walhalla voor bijen, insecten en vogels

Het Buijtenland van Rhoon is een bijzondere polder aan de rand van Rotterdam Hier schakelen boeren over op een natuurvriendelijke manier van voedsel produceren: samen met de natuur. Dit betekent niet spuiten tegen insecten, ruimer inzaaien, stalmest gebruiken, natuurmaatregelen in richten en zorgen voor veel variatie in gewassen. Naast aardappelen, uien, tarwe, bieten en groenten van het seizoen worden in het Buijtenland van Rhoon bloemrijke gewassen geteeld. Denk aan koolzaad, vlas, teunisbloemen, ethiopisch mosterdzaad, bruine bonen, veldbonen en kidneybonen.

Oogstdag 'Proef de polder'

Pak de fiets en bezoek de Oogstdag op zaterdag 4 september 2021 van 10.00 tot 16.00 uur!

De organisatie van de Oogstdag ligt in handen van de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard (VVPA) en de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. De deelnemende boeren herken je aan de vlaggen bij de entree. 

VVPA
Lekker van Buijten
Buijtenland van rhoon

Een kijkje op het land