Horecapunt ‘Graaf van Portland’ op de tekentafel

26 februari 2019

Waar de Koedood de Zeedijk raakt, komt misschien wel een nieuw horecapunt. Het is de plek waar bezoekers van het Buijtenland van Rhoon logischerwijs hun uitje beginnen of hun auto neerzetten. “Maar ook omwonenden zullen profiteren, er zit namelijk geen andere horeca in de buurt.” Op woensdag 23 januari 2019 presenteerde initiatiefnemer Leo Lems zijn plannen aan buren en geïnteresseerden.

Leo Lems is eigenlijk aannemer, maar hij droomt van een soort ‘ik vertrek’. Maar dan wel lekker dichtbij. “Ik bezit een stuk grond op de hoek van de Koedood en de Zeedijk. Wie vanaf de A29 de snelweg afrijdt naar het Buijtenland van Rhoon, komt hier straks uit.” Op de parkeerplaats bij het natuur- en wandelgebied de Carnissegrienden staan nu altijd al wat auto’s en op warme dagen stikt het er van de fietsers en de wandelaars. Ook sportieve Barendrechters en Rhooners schieten hier vaak het groen in. “Een mooie horecastek waar nu niks mee gebeurt.” 

Fietsen

Geen grote feesttent
Samen met Sander Hazevoet van architectenbureau Vitibuck zorgt Lems ervoor dat het ontwerp van de ‘Graaf van Portland’ aansluit bij de historische bebouwing. “Ook letten we op de landschappelijke inpassing in het streefbeeld van het Buijtenland met houtwallen, hoogstamboomgaarden en akkernatuur.”

Het wordt wat Lems betreft geen grootschalige ‘feesttent’. “Een familiefeestje moet kunnen, een bruiloft heeft iedereen wel eens. Maar rond middernacht moet het er stil zijn.” En overdag gezinnen met kinderen en recreanten of mensen uit de buurt. Volgende stap is het informeren van de gemeente Albrandswaard waarna de aanvraag voor een vergunning start.

Betaalbare gerechten, leuke activiteiten
Twee jaar geleden borrelde het idee op. Leo Lems werkte toen aan het Vroesenpaviljoen in Rotterdam Blijdorp. “Ook zo’n plek midden in de natuur en in de stad tegelijk.” Je kunt daar het hele jaar door ontspannen en genieten van eerlijke, verrassende en betaalbare gerechten. “Naast eten en drinken, worden hier ook kleine optredens, activiteiten en workshops georganiseerd,” vertelt Leo enthousiast. “Een sociaal gebeuren. Waar veel buurtgenoten op af komen.” Dat sfeertje van eten en ontmoeten, sprak hem zo aan, dat hij dacht: “dat wil ik ook!”

Als het aan Lems ligt, is de locatie ‘Graaf van Portland’ straks dus een mooi entree voor het Buijtenland van Rhoon. Parkeren, informatie krijgen, een fiets huren, een natuurspeeltuin, misschien wel een bed & breakfast of een winkel met workshops en activiteiten. “Ik sta open voor een samenwerking met lokale ondernemers en verenigingen.”