Kijk goed uit voor reeën tijdens de wintertijd!

Zondag 29 oktober gaat de wintertijd in. Wij mensen passen ons collectief aan op het uurtje later opstaan. Dieren hebben echter geen idee dat auto’s op een later tijdstip de weg op gaan en thuiskomen. Zij volgen hun eigen biologische klok en schema. Met name reeën schrikken enorm van het plotselinge verkeer. Kijk dus goed uit als je de weg op gaat en in de schemering rijdt.

hazentelling Buijtenland van Rhoon

Reeën verplaatsen zich om eten te zoeken

Wildbeheerder Willem Vrijenhoek van faunacombinatie ’T Buijtenland geeft uitleg: ”Hazen zijn honkvast, maar reewild verplaatst zich zodra de schemering valt. Een ree weet natuurlijk niet precies hoe laat het is, maar zodra het schemert weten ze wat ze moeten doen, namelijk foerageren. Als de tijd dan ineens wordt verzet, is er op het tijdstip dat hij normaal gesproken op zoek gaat naar eten veel meer beweging in de polder. We zien dan ook dat reewild de eerste twee weken behoorlijk van slag is, want dat snappen ze niet. Uit cijfers blijkt ook dat in de twee weken na het verzetten van de klok meer reeën worden aangereden. Ook na het ingaan van de zomerklok zien we een piek. Let dus goed op als je de weg op gaat.“

Let vooral goed op bij de dijken

Met name op de dijken in Albrandswaard is een groter risico op aanrijdingen, legt Willem uit. Hij adviseert mensen daarom goed op te letten als de wintertijd in gaat: “Ik raad mensen aan om voorzichtig te rijden op de dijken (o.a. Essendijk) en op de Groene Kruisweg. Bij de kruising van de Groene Kruisweg met de A15 en op de Albrandswaardseweg worden veel reeën aangereden. Dus kijk specifiek daar goed uit!”

Hazen- en reeëntelling

Tijdens de jaarlijkse hazen- en reeëntelling van 2023 werden er 31 reeën geteld in het Buijtenland van Rhoon. Dankzij natuurinclusieve landbouw zijn de polders een heerlijke omgeving voor reeën en ander wild. Met name tijdens de bronstijd en bij het verzetten van de klok moet het verkeer extra opletten op overstekend wild. 

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Faunaplatform

Zegenhoeve Buijtenland van Rhoon

Driepolderpunt